НОВИНИ


Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс иска да стане премиер на Нидерландия

1 2751 20.07.2023
Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс иска да стане премиер на Нидерландия
БГНЕС

Първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс се връща в политиката на Нидерландия, за да поведе листата на коалицията между неговата Партия на труда и Зелените леви.


Това обяви самият Тимерманс пред нидерландската обществена телевизия НОС. Той допълни, че иска да стане премиер на страната.

 

На 22 ноември в Нидерландия ще се проведат предсрочни парламентарни избори, след като коалиционното правителството на Марк Рюте подаде оставка заради несъгласия между управляващите партии по политиката на миграцията и предоставянето на убежище. Самият Рюте обяви, че няма да бъде водач на липсата на своята Народна партия за свобода и демокрация.

 

От Европейската комисия отказаха днес коментар за решението за Тимерманс да се върне в политическия живот на страната си. Като първи зам.-председател на Европейската комисия Тимерманс отговаря за Европейския зелен пакт - политиката на Брюксел за справяне с климатичните изменения.

 

На последните европейски избори през 2019 година Тимерманс беше водещият кандидат на европейските социалисти за председател на Еврокомисията. Преди да отиде в Брюксел, той е бил министър на външните работи на Нидерландия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама