НОВИНИ


Историческият център на Одеса след руските атаки? Разрушени са сгради под закрилата на ЮНЕСКО

13 3245 24.07.2023
Историческият център на Одеса след руските атаки? Разрушени са сгради под закрилата на ЮНЕСКО
Разрушения в Дома на учените

Всеки ден, откакто започна пълномащабната руска инвазия в Украйна, носи смърт и ужас Тези снимки от Одеса съдържат сцени на жестокост, насилие и смърт. Показват войната такава, каквато е....


През нощта на 23 юли руските войски обстрелват Одеса. Ударите са засегнали пристанищната инфраструктура, най-малко шест жилищни сгради, както и десетки автомобили. Освен това в града бяха повредени 25 архитектурни паметника , а Преображенската катедрала - най-голямата православна църква в Одеса, принадлежаща на Украинската православна църква на Московската патриаршия - беше разрушена.


.

Преображенската катедрала е в руини
.

По време на атаката един цивилен беше убит, 21 души бяха ранени, включително четири деца..
Два от ровредените архихуктунипаметника в центъра

.

Министерството на отбраната на Руската федерация заяви , че целта на ударите са "обекти, където са подготвяни терористични действия срещу Руската федерация с помощта на безпилотни катери, както и местата за тяхното производство в Одеска област". „Чуждестранни наемници са били на засегнатите обекти. Всички цели, планирани за удара, бяха унищожени “, казаха от  ведомството, добавяйки , че Преображенската катедрала е била унищожена в резултат на „ неграмотни действия на операторите на украинската ПВО."


Кметът на Одеса Генадий Труханов заяви във видеообръщение , че руснаците в града са „не само мразени, но и презирани“. „Няма да ни разбиете, а само ще ни ядосате още повече. Силата на нашите защитници, умножена по болката и гнева на обикновените хора, ще бъде вашата смъртна присъда“, подчерта кметът.

 

А Володимир Зеленски обеща , че „за Одеса определено ще има отговор на руските терористи“.

 

Meduza, превод Фрог нюз




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама