НОВИНИ


Украински съпротивителни групи разпространяват имитация на рубли с директно послание, което може да им коства живота

5 7788 26.07.2023
Украински съпротивителни групи разпространяват имитация на рубли с директно послание, което може да им коства живота
Безстрашна украинска съпротивителна група разпространява фалшиви рубли с много директно послание, което може да им коства живота ”Дейли мейл”

Стотици банкноти от 50 рубли се появяват в окупираните от Русия територии на Украйна - от Мелитопол, Бердянск и Томак в Южна Украйна чак до Севастопол и Ялта в Крим.


Но това не са обикновени руски банкноти, пише английският „Дейли мейл“.
 
Всъщност те са част от кампания, предназначена да подкопае руската окупация от украинска, изцяло женска и ненасилствена съпротивителна група, която се появи в контролирания от Русия град Мелитопол в края на миналата година.
 
Прилагайки сложни умения за графичен дизайн, жените са модифицирали традиционната банкнота от 50 рубли, за да превърнат това, което някога е било инструмент на руското потисничество, в символ на украинското неподчинение, носейки силно послание към всеки от окупаторите, който може да си мисли, че е късметлия да се натъкне „свободните пари“.
 
Групата се казва Мавка, на женския горски дух от украинския и руския фолклор и митология. Мавка е дългокоса жена, обикновено възприемана като фигура на изкусителка, която примамва мъжете в гората и към смъртта им.
 
Мавка използва своите активисти на място, за да разпространяват банкнотите с голям личен риск. Ако бъдат хванати, те могат да бъдат арестувани, затворени или по-лошо.
 
Те се появяват извън руските брегове на огради, край пътища и дори край морето.
 
Веднага щом окупират дадена територия, руснаците започват да принуждават местните жители да започнат да използват руска валута вместо украинската гривна. Що се отнася до Москва, това е ключово за интегрирането на териториите в Руската федерация.
 
Ето защо Мавка е набелязала бележките като един от крайните символи на потисническата окупация на Русия.
 
В центъра на бележката – в традиционната си форма – стои женска фигура: Паметникът на Нева, който седи в Санкт Петербург, виждан да държи скиптър.
 
Но активистите са превърнали скиптъра в може би най-добрия символ на украинската нация: Тризъбеца (тризуб). Фигурата също е снабдена с флорална прическа в украински стил и носи познатите черти на лицето на героя Мавка.
 
В горния ляв ъгъл на банкнотата е символът на Банката на Русия. Но „Банка на Русия“ е променена на „Банка на гневната Мавка“.
 
Руската банкнота има ред в горната част с надпис „Банкнота на Русия“, а в долната част с надпис „Петдесет рубли“. Тези редове вече гласят „Това не е Русия“ и „Вие сте в Украйна!“
 
В долния ляв ъгъл бележката гласи „фалшифицирането ще бъде преследвано“. Това е променено, за да гласи „рублата е толкова безполезна, колкото и заплахите на Путин към Пригожин“. Това е изчислена подигравка, която осмива падащата руска валута, която падна значително от началото на тоталната инвазия на Русия през февруари миналата година.
 
Но повече от това, той удря в сърцето на слабото място на руското ръководство.
 
Измина месец, откакто Евгений Пригожин, ръководителят на руската наемническа група Вагнер, предприе неуспешен преврат срещу руското ръководство, като марширува армията си почти 750 км нагоре в Южна Русия и стигна почти до Москва, преди да обяви, че отменя опита за бунт.
 
Путин беше заплашил да се разправи безмилостно с бунтовниците, но в крайна сметка беше принуден да сключи сделка: да предложи на Пригожин и хората му имунитет в замяна на оттегляне.
 
Това, което влошава нещата е, че той беше принуден да използва своите поддръжници и мини-аз, беларуския диктатор Александър Лукашенко като посредник.
 
За да се подчертае истината, серийният номер на банкнотата е променен на 240623 - 24 юли 2023 г., датата на опита за преврат. Двете букви, които вървят преди номера, са променени на MC, инициалите на фразата Marsh Spravedlivosti или Марш на справедливостта, което Пригожин нарече своя марш.
 
Работата на активистите на Мавка вече се разпространява в украинските онлайн пространства. Telegram на групата е пълен със снимки на бележките в ключови точки около окупираните градове – със съобщения за подкрепа от украинци.
 
Един активист направи снимка на една от банкнотите Мавка точно пред Националната банка на Русия в Симферопол в окупирания Крим. „Украинските жени дават своята присъда за орките. Подкрепете женското съпротивително движение!“ прочети един коментар.
 
Моето страхопочитание пред смелостта на тези жени“, гласи друг.
 
И не реагират само украинците. Руснаците са възмутени.
 
Руският новинарски уебсайт Crimean News пусна статия, посветена на яростното „развенчаване“ на банкнотите, и след това публикува материала в собствения си канал в Telegram.
 
Той каза на публиката, че банкноти, „пародиращи“ руски рубли с „послание“, са се появили в Симферопол, Ялта, Севастопол, както и в други градове на „новите съставни образувания на Руската федерация“.
 
Снимката, както се добавя, е публикувана от "Рагул" - жаргон за изостанал, селски човек - Телеграм канал "Зла Мавка". Като описание той информира своя читател, че „в украинската митология Мавка е зло зомби, много подобно на немъртвото момиче, изпълзяло от телевизора във филма „Пръстенът“.
 
Гръмейки безсилно, призова хората да „пишат на организаторите на акцията“.
 
Но това не е спряло работата на Мавка. Групата е отпечатала стотици бележки и продължава смело да ги разпространява напук на потисничеството на Москва.
 
 Превод: ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама