НОВИНИ


Опасност от природна катастрофа: Руското въоръжаване на Баренцово море създава токсично наследство

33 3191 26.07.2023
Опасност от природна катастрофа: Руското въоръжаване на Баренцово море създава токсично наследство
БГНЕС

Пристанището Североморск в Баренцово море е база на Северния флот на руските военноморски сили и от 2014 г., когато Русия нахлу в Източна Украйна, се превърна в основен административен център за всички военни дейности на Русия в Арктика.


С напредването на войната в Украйна Русия не толкова тихо разширява военните си дейности и в този регион. През последните шест години Русия е изградила 475 военни обекта по северната си граница. На полуостров Кола и архипелазите в Баренцово море са изградени десетки нови летища, бункери и бази.
 

Но макар че регионът отдавна е един от най-важните търговски и военни центрове на Русия, дълбоките води на Баренцово море са сред най-богатите на разнообразие от всички в Арктика, дом на делфини, тюлени и редки гренландски китове, както и на едни от най-големите рибни популации в света. В южната част на полуостров Кола все още се срещат стада от диви северни елени, а източните реки на полуострова, в които няма язовири, са сред малкото останали места за хвърляне на хайвер на атлантическата сьомга.


"Все още има села без пътна мрежа, в които се поддържа уникален и традиционен начин на живот", казва Теро Мустонен, природозащитник от кооператива Snowchange, който работи в региона на Кола от 25 години.


Безпрецедентното ново военно струпване кара експертите да се опасяват от опустошителни резултати за тези деликатни арктически екосистеми. Това вече е сред най-замърсените места на Земята. Теченията, които пренасят топла вода от Атлантическия океан в Баренцово море, го превръщат в едно от най-големите морски боклуци в света, а десетилетията на съветски ядрени опити, изхвърлянето на радиоактивни отпадъци и промишленото замърсяване са довели до силно токсични водни пътища, което допринася за повишено ниво на заболявания сред местното население.


Най-новото военно укрепване доведе до увеличаване на опитите с оръжия и морския трафик, включително от нови и ремонтирани ледоразбивачи и подводници с ядрени двигатели - със съпътстващия риск от ядрени аварии.


Но това не е единствената заплаха за екосистемата на Баренцово море, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като се чувства все по-отчуждена от западната икономика, Русия ускори усилията си да отвори региона за търговска дейност.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама