НОВИНИ


Германската инфлация бележи леко понижение през юли до 6,2 на сто на годишна основа

4 2686 28.07.2023
Германската инфлация бележи леко понижение през юли до 6,2 на сто на годишна основа
БГНЕС

Германската инфлация се е понижила леко през юли до 6,2 на сто на годишна основа, но продължава да е висока и усложнява политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) в битката й с високите цени в еврозоната.


Това става ясно от предварителните данни на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от световните информационни агенции.

 

Инфлацията в централната европейска икономика се е свила с 0,2 процентни пункта спрямо регистрираните през юни 6,4 на сто, според комюникето на "Дестатис".

 

През май е имало растеж от 6,1 на сто спрямо същия месец на 2022 г.

 

Високата инфлация представлява особена трудност за потребителите от месеци и много от тях са съкратили потреблението си.

 

Това е рефлектирало на икономиката, тъй като частното потребление е важен двигател за икономическия растеж, предаде ДПА.

 

В най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия промяната е била малко по-голяма с ниво на инфлацията на годишна основа от 5,8 на сто през юли спрямо 6,2 на сто през предходния месец.

 

"Натискът върху цените намалява малко по-бързо от очакваното на всички нива", коментира главният икономист от "Беренберг банк" (Berenberg Bank) Холгер Шмидинг, цитиран от Ройтерс, визирайки Северен Рейн-Вестфалия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама