НОВИНИ


Шефът на Африканския съюз определи като ”недостатъчни” предложенията на Путин за безплатно зърно

3 3345 29.07.2023
Шефът на Африканския съюз определи като ”недостатъчни” предложенията на Путин за безплатно зърно
БГНЕС

Председателят на Африканския съюз определи като недостатъчни предложенията на руския президент Владимир Путин за безплатни доставки на зърно за африкански държави.


Азали Асумани подчерта какво е необходимо на първо време в ситуацията на война с Украйна. Асуми обясни позицията в предавано чрез симултанен превод изявление в края на срещата на върха Русия - Африка в Санкт Петербург .

 

„Руският президент демонстрира, че е готов да ни помага в областта на зърнените доставки. Да, това е важно, но може и да не е съвсем достатъчно. Трябва да постигнем примирие“, каза председателят на Африканския съюз, който е и президент на Коморските острови.

 

В петък лидери на африкански страни настояха пред руския президент Владимир Путин да предприеме съответните стъпки за прилагане на мирния им план за край на войната в Украйна и да поднови споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс.

 

В отговор Путин заяви, че мирното предложение внимателно ще бъде проучено и че на 6 от държавите, представени на форума в Санкт Петербург, ще бъде доставено  безмитно руско зърно в рамките на следващите няколко месеца.

 

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли варианта за замразяване на конфликта сега, защото това ще остави окупираните територии под руска власт и ще даде време на руските военни сили да се прегрупират.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама