НОВИНИ


Министри от РСМ подават оставки, ако българите бъдат вписани в конституцията

16 3255 30.07.2023
Министри от РСМ подават оставки, ако българите бъдат вписани в конституцията

Петима министри от Република Северна Македония са подали условно оставки, ако българите бъдат вписани окончателно в конституцията на западната ни съседка - необходимо условие за започване на преговорите за членството на Скопие в ЕС.


Министрите са от албанската политическа партия "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ). Оставките им ще влязат в сила, само ако опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в основния закон. Премиерът Димитър Ковачевски е бил информиран, предават от Македонската информационна агенция. 

 

Това решение беше обявено вчера от министъра на външните работи Буяр Османи и вицепрезидента на ДСИ, отговаряйки на журналистически въпроси относно конституционните промени.

 

“Ние, министрите и държавните служители от редиците на ДСИ, подаваме оставки от длъжностите, които заемаме в момента. Оставките, министър-председател, автоматично влизат в сила в момента, в който опозицията гласува промените в конституцията”, посочват министрите от ДСИ в писмото, изпратено до премиера.

 

В същото време в Северна Македония процесът на конституционни промени започна и премина първия филтър в Комисията за конституционни промени в парламента, припомнят от bTV. 80 депутати трябва да дадат подкрепата си за промените, за да може процесът да продължи. В момента правителството не разполага с тази цифра - липсват осем депутати. 

 

Последната позиция на опозицията е, че няма да подкрепят промените в Конституцията, защото те са под "български диктат".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама