НОВИНИ


Путин нанесе ракетен удар по родния град на Зеленски часове след нападението на дроновете срещу Москва

10 3849 31.07.2023
Путин нанесе ракетен удар по родния град на Зеленски часове след нападението на дроновете срещу Москва
Путин отприщи смъртоносен ракетен удар по родния град на Зеленски часове след като украинският президент приветства атаката с дрон срещу Москва ”Дейли мейл”

Руски ракетни атаки убиха най-малко един човек и раниха повече от 10 в родния град на Володимир Зеленски, само часове след като украинският президент обяви, че неговите войски „връщат войната“ на Москва, пише английският ”Дейли мейл”.


Двойна ракетна атака удари жилищна сграда в централния украински град Кривой Рог, каза вътрешният министър Игор Клименко в понеделник.

 

„Руснаците са ударили града с две ракети“, каза Клименко и добави, че „втората ракета е унищожила секции, разположени между четвъртия и деветия етаж на жилищна сграда“.

 

Един човек беше убит и 10 души потърсиха медицинска помощ“, добави той, като украинското вътрешно министерство твърди, че вероятно има още хора, затрупани под развалините на жилищния блок и близката образователна институция, пострадали при атаката.

 

Руските удари идват в отговор на множество украински атаки с дронове на руска територия и окупирания Крим – нещо, което Зеленски снощи описа като „естествения процес“ на войната, „завръщаща се в Русия“.

 

Русия каза в неделя, че е свалила украински дронове, насочени към Москва и полуостров Крим при атаки, които повредиха две офис кули в столицата и за кратко затвориха международно летище.

 

Един дрон, насочен към Москва, беше свален в покрайнините на града, а други два бяха „потиснати от електронна война“ и разбити в офис комплекс рано в неделя, каза руското министерство на отбраната, като добави, че няма ранени.

 

Москва и нейните околности, разположени на около 300 мили от украинската граница, рядко са били мишена по време на конфликта в Украйна до няколко атаки с дронове тази година.

 

Въздушните атаки на Украйна до голяма степен са насочени към военни цели, складове за боеприпаси и линии за доставки. Но нарастващият брой удари с дронове, нанесени от украинска земя, са насочени към руски цивилни центрове.

 

След атаките украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че в Русия предстои „война“.

 

„Постепенно войната се връща на територията на Русия – в нейните символични центрове и военни бази, и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“, каза Зеленски на посещение в западния град Ивано-Франковск вчера.

 

Владимир Путин каза, че не отхвърля идеята за мирни преговори с Украйна, като руският президент заяви в събота, че африканска инициатива може да бъде основа за мир в Украйна

 

Изявлението последва руско-африканската среща на върха миналата седмица, на която някои африкански лидери притиснаха президента Владимир Путин да прекрати войната в Украйна.

 

Междувременно Зеленски отхвърли идеята за прекратяване на огъня сега, тъй като това ще остави Русия да контролира почти една пета от страната му и ще даде време на силите й да се прегрупират след 17 изтощителни месеца на война.

 

Вчера руското министерство на отбраната съобщи, че три украински дрона са атакували Москва, като са ранили един човек и са довели до временно затваряне на едно от четирите летища около столицата.

 

Атаката беше четвъртият подобен опит за удар срещу столичния регион този месец и третият тази седмица, подхранвайки опасенията относно уязвимостта на Москва към атаки, докато войната в Украйна продължава в 18-ия си месец.

 

Превод: ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама