АРТ ДЖУНГЛА


Днес Ленън щеще да стане на 70

6 7519 09.10.2010
Днес Ленън щеще да стане на 70
Джон Ленън maxxnews.net

Днес Джон Ленън, човекът който искаше да промени целия свят, днес щеше да навърши 70 години. За жалост той си отиде твърде млад - само на 40, а не всичко в този свят се е променило, както го искаше Ленън.



Легендарният бийтълс бе застрелян пред дома си на 8 декември 1980 година. Убиецът му - Марк Чапман, каза 10 години по-късно, че застрелвайки го, е убил невинността.

Джон Ленън остана в историята като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles". Но неговите фенове ще го запомнят преди всичко като чаровен хулиган, бунтар, който не робуваше на общоприетите норми на Зпада и живееше  по свои правила, така както искаше той да живее.

Буйния си нрав Ленън показа публично още през 1963 година, когато в словото си, на което присъства и кралското семейство крещи: "Тези, които седят на евтините места, да ги аплодираме. Другите могат да ограничат дрънкането си".

Ленън скандализира и църквата през 1966 година. Тогава непокорният бунтар посмя да изрече думите: „Сега сме по-популярни и от Иисус, не знам кое първо ще изчезне - рокендролът или християнството. Иисус е бил никой, но неговите последователи са глупави и посредствени. Според мен с извращенията си те съсипват християнството". Ватиканът му прости, като реши, че това е било само шега.

Най-скандалните постъпки на легендарния бийтълс са свързани с войната във Виетнам - втората половина на 60-те години, времето на могъщите "Бийтълс". Тогава Ленън върна на кралицата престижния орден на Британската империя с думите: „Връщам Ви ордена в знак на протест срещу войната във Виетнам".

Не е чудно и че до края на десетиллетието той е станал икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално „All You Need Is Love" допринесоха за развитието на обществото в много страни.

Джон Ленън заедно с Пол Маккартни е смятан за един от най-влиятелните автори на песни и певци на 20-и век. Той е избран за най-голямата икона на рок енд рола с анкета на сп. "Кю" през 2004 г.

Първата си група "Куоримен" Ленън сформира през 1957 г. Следващата година тя прераства в "Бийтълс" с присъединяването на Пол Маккартни и Джордж Харисън. Макар групата да се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света.

"Imagine", най-популярният солов албум на Джон Ленън, излиза през 1971 г. Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят.

Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

John Lennon - Imagine


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама