НОВИНИ


Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос

0 2588 02.08.2023
Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос
Родос

Гърция съобщи, че ще предложи едноседмичен безплатен престой на Родос през 2024 г. на туристи, чиято ваканция е била прекъсната заради горските пожари, продължили дни наред на острова през юли, предаде ”Ройтерс”. Те нанесоха щети на домове и хотели и принудиха хиляди да се евакуират.


Туризмът е основният двигател на гръцката икономика, която излезе от дълговата криза през 2018 г., а Родос, деветият по големина остров в източно Средиземно море, е популярно място за почивка.


Пожарите започнаха на 18 юли в централен Родос и, раздухвани от силни ветрове, пламъците се разпространиха към източното и южното крайбрежие. Гърция съобщи, че е извършила най-голямата евакуация, предприемана някога в страната.


Повече от 20 хил. туристи и местни жители бяха принудени да напуснат домовете си и крайбрежните хотели.


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза пред британската телевизия ITV в сряда, че горският пожар е засегнал 15% от Родос и че ситуацията вече се е "върнала към нормалното", но властите "разбират, че е причинил известно неудобство на посетителите".


"За всички, чиято ваканция беше прекъсната в резултат на горски пожари, гръцкото правителство в сътрудничество с местните власти ще предложи една седмица безплатни ваканции на Родос следващата пролет, следващата есен, така че да гарантираме, че ще се върнат на острова и ще се насладят на естествената му красота", отбеляза Мицотакис.


Той допълни, че горските пожари в Средиземноморието не са необичайни, но климатичните промени са увеличили интензивността им.


Гръцките власти също така съобщиха в сряда, че 45 сгради на острова са били повредени според първоначалната оценка.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама