НОВИНИ


Кой пречи на въздушните линейки? Бивши и настоящи управляващи в лют спор

5 2540 04.08.2023
Кой пречи на въздушните линейки? Бивши и настоящи управляващи в лют спор

За забавяне или направо рестартиране на проекта за медицински хеликоптери заговори вчера премиерът акад. Николай Денков на брифинг пред медиите. Обвинението бе хвърлено директно върху предшествениците му от служебната власт - нещо, което от кабинета “Донев” отричат.


“За хеликоптерната помощ положихме огромни усилия. Това е проект, който много отдавна е започнал, още инициативата е декември 2020 на президента, служебното правителство на Стефан Янев го вкарва в ПВУ. След това има забавяне, в което нищо не се случва", каза пред БНТ бившият здравен министър д-р Асен Меджидиев.

 

Според думите на премиера Денков на първо място е нарушен европейският регламент, който изисква медицинската помощ по въздух да се управлява от специално търговско дружество. Предишното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност, заяви Денков като допълни, че в момента това търговско дружество трябва да се създаде отново. 

 

“България трябваше да има два функциониращи медицински хеликоптера от 1 юли. България ще чака първия си хеликоптер през декември месец, което отново е заслуга на служебното правителство”, подчерта пред bTV Гълъб Донев.

 

“Миналата година, два дни преди редовното правителство да си замине, то създаде това търговско дружество. На 2 август го вписа в Търговския регистър. За какво беше това бързане?”, попита Донев.

 

Освен това премиерът обясни, че служебното правителство е сгрешило къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите - те не могат да бъдат в болниците, както бе предвидено от правителството на Гълъб Донев.

 

Меджидиев уточни, че има разлика между оперативна база и летателна площадка.

“Оперативните бази са с хангарите - Враждебна София и Долна Митрополия - Плевен. Това са местата, където нощуват хеликоптерите и се зареждат с гориво, а хеликоптерните площадки трябва да бъдат изграждани в болниците", каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама