НОВИНИ


Радев сезира КС заради спирането на концесията на “Росенец”

43 2947 04.08.2023
Радев сезира КС заради спирането на концесията на “Росенец”

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на управляващите да прекратят концесията на “Росенец”. Според него това е пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите.


"Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", заяви Радев.

 

Припомняме, че решението за прекратяването на концесията бе взето след мощен скандал в Народното събрание. Предложението беше направено от лидерите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Промените бяха приети на второ четене със 144 "за",  52 "против" и нито един с  "въздържал се".

 

Срещу гласуването на второ четене в рамките на същото заседание застанаха "Възраждане" и БСП, които обвиниха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в погазване на парламентарната демокрация.

 

Предложението за прекратяването на концесията дойде внезапно от ПП-ДБ и стана повод за напрежение между партньорите от ГЕРБ, които заявиха, че Кирил Петков си е приписал решението. Целта му бе да се прекрати договора за концесията на “Росенец” с “Лукойл”, за да спрат паричния поток към Русия и финансирането на войната в Украйна. ПП-ДБ обвиниха президента Румен Радев, че неговият служебен кабинет е удължил концесията с 24 години без аргументи.


Държавният глава отрече и заяви, че концесията е за срок от 35 години, а договорът е сключен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и удължаване няма - 24 години е оставащият период. Радев прозря корпоративни интереси зад идеята. 

 

“Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал "Росенец“, не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите. При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България”, смята държавният глава. 

 

"Конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения", пишат от прессекратарята на президента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама