НОВИНИ


В Полша закопчаха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин

2 2577 04.08.2023
В Полша закопчаха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин
Полският вътрешен министър Мариуш Камински БГНЕС

В Полша арестуваха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин, който е бил част от ”руска шпионска мрежа”, информира Франс прес, като се позова на полското правителство.


Полските власти разкриха, че мъжът е направил частични самопризнания.

 

"Беларусинът Михаил А. е участвал в разузнаване на военни обекти и пристанища. Той също така е извършвал пропагандни дейности за Русия", заяви полският вътрешен министър Мариуш Камински в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

 

Камински отбеляза също така, че въпросният беларуски гражданин е шестнайсетият човек, задържан във връзка с тази предполагаема шпионска мрежа.

 

Полша, която е ключов западен съюзник в контекста на руската инвазия в съседна Украйна, обяви в края на миналия месец ареста на руски хокеист, който играе в националния шампионат, като част от разследването на въпросната мрежа.

 

Полските компетентни органи са установили, че беларусинът е пристигнал в страната през 2021 г. и е "поддържал контакти с граждани на Руската федерация, с които се е срещал в Санкт Петербург и Крим".

 

"Мъжът често е сменял средствата си за комуникация и е унищожавал следите от престъпната си дейност", посочи полското правителство. 39-годишният заподозрян "направи частични самопризнания", се казва още в изявлението.

 

Полша изрази наскоро опасения за възможни провокации от страна на съседна Беларус, която сега приютява на своя територия руски наемници от групировката "Вагнер", посочва АФП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама