НОВИНИ


Диана Дамянова: Лошо! Парламентът ни трябва да преосмисли решението за "Мини Марица изток"

3 3245 04.08.2023
Диана Дамянова: Лошо! Парламентът ни трябва да преосмисли решението за
Диана Дамянова

Обезпокоена съм от това съобщение, което премиерът Денков артикулира, че българският парламент ще трябва да преосмисли решението си по отношение на ”Мини Марица изток” и цялата промяна с енергетиката, защото ЕС не можели да постигнат споразумение. Това е много лошо”, коментира пред БНР пиар специалистът Диана Дамянова.


"От една страна виждам неща, които те повтарят и са прави, че служебното правителство не е направило, от друга страна - упрек, че служебното правителство не е задвижило ПВУ изведнъж се превръща в опит кабинетът да каже на парламента, че трябва да си промени решението, защото на ЕС не му харесва. Всичко това създава у мен усещането за лека непоследователност", посочи тя.

 

Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни икономически и политически ангажименти, защото зад тях не стои парламент, изказа мнение тя.

 

"Служебното правителство е сключвало някакви договори, които са над рамките на неговите правомощия и то вероятно по някакъв начин сега налага новото правителство да взима други мерки. Личи си една нервност и напрежение в тези, които дадоха вчерашната пресконференция. Това идва по 2 линии - едната линия е наистина някакви действия на служебното правителство, които не са били в унисон със замислите на това правителство, другата част обаче идва от ангажименти, които самите политици от настоящото правителство са поели, а сега дават силен назад.


Според нея се търсят аргументи в подкрепа на промяна в Конституцията за премахване на статута на служебното правителство. Тя смята, че такива аргументи съществуват, не защото обаче служебните правителства работят зле.


"Българската Конституция не е замислила, че ще има толкова дълго време възможност, дадена в нея, да управляват служебни кабинети без парламент. Когато един сужебен кабинет, който няма мандат за дълго управление и зад който не стои политическа програма, подпише 13-годишен договор, това винаги предизвиква съмнения.  Има проблем с настоящата политическа реалност. Трябва да се направи такава промяна на Конституцията, която да даде възможност служебните правителства да бъдат контролирани от НС", обясни Дамянова.

 

По думите й Конституцията не е предвидила ограничения в действията на служебните правителства, които следва да има.


Според нея е непристойно да представяш промени в Конституцията през промяна на националния празник.


Трябва да се направят политически компромиси така щото България да има законно избрано от НС правителство и забелязвам усилия в кабинета Денков - Габриел те да реализират програмата, коментира Дамянова.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама