НОВИНИ


БАН уволни учен заради негов коментар, оправдаващ насилието над жени

6 3043 04.08.2023
БАН уволни учен заради негов коментар, оправдаващ насилието над жени
БГНЕС

Институтът по математика и информатика към БАН уволни свой служител, защитил действията на насилника на 18-годишната Дебора от Стара Загора. Това става ясно от официално съобщение на страницата на институцията.


Първоначално оттам отбелязаха, че ученият и математик Радослав Марков ще бъде наказан само с "административни мерки", но считано от днес, 4 август, той е бил освободен от длъжност.

 

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ–БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ–БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ–БАН", се посочва в съобщението, достъпно на официалната страница на Института по по математика и информатика при Българската академия на науките в социалната мрежа "Фейсбук".

 

Самият Марков няколко дни по-рано се оправда, че с изразената си позиция е направил „социален експеримент” или „малка провокация”.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама