ПОЛИТИКА


Парламентът решава референдум или не за Турция в ЕС

35 5527 11.10.2010
Парламентът решава референдум или не за Турция в ЕС

До седмица в дневния ред на Народното събрание се очаква да влезе за разглеждане един от най-сериозните въпроси, които касаят страната ни - дали народът да реши ще подкрепим ли Турция по пътя й към Европа или крайният отговор ще вземат родните политици.



На 20 октомври Народното събрание ще се произнесе дали в България трябва да се проведе референдум за членството на Турция в Европейския съюз. Инициативен комитет от ВМРО внесе такова искане, подписано от 330 000 българи. По закон допитване до народа може да се проведе с подписите на не по-малко от 200 000 души. Днес представители на ВМРО и депутати обсъдиха възможностите за провеждане на референдума.

Интересна е обаче формулировката на допитването – "Против членството на Турция в ЕС". Според Красимир Каракачанов това е въпрос, а не констатация и всеки човек може да отговори с „да” или „не”. Цецка Цачева също е против формулировката, но не заради начина на задаването й, а защото въпросът бил преждевременен. На Народното събрание не се налага, а и едва ли скоро ще се наложи да ратифицира договор за присъединяване на съседката, отбеляза тя. Каракачанов обаче е категоричен, че референдум трябва да има, дори да се проведе след 10 години.

"Искаме българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос", разясни лидерът на ВМРО. В правомощията на депутатите е и да променят формулировката на въпроса, но вносителите държат да участват в тази редакция. Според закона парламентът трябва да излезе с решение за провеждането на референдум до три месеца след внасянето на подписката. Този срок изтича на 16 октомври. Според участниците в днешната среща срокът няма да бъде нарушен, ако Народното събрание вземе решението си на 20 октомври, защото това бил първият възможен работен ден на парламента.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама