СВЯТ


Задържан е шефът на завода, причинил разлива в Унгария

0 5116 11.10.2010
Задържан е шефът на завода, причинил разлива в Унгария

Полицията е задържала Мартин Рюмелайн, собственик на компанията, причинила токсичния разлив в Унгария.



Рюмелайн е изпълнителен директор на компанията МАЛ, притежаваща алуминиевия завод, от чието хвостохранилище изтече червена токсична кал и заля няколко селища.

Премиерът Виктор Орбан е заявил, че правителството трябва да поеме управлението на злополучната компания и да замрази активите й. Според него безопасното възстановяване на производството в алуминиевия завод е в интерес на обществото и е необходимо, за да се запазят работните места на хиляди хора.

Междувременно стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще посети Унгария, докато страната се бори с овладяването на последствията от токсичния разлив.

Очаква се петима експерти от ЕС, работещи в сферата на екологичните замърсявания, да започнат работа по справяне с екокатастрофата тази вечер или най-късно утре.

Стотици доброволци, екипи за справяне с бедствията и инженери се опитват да изградят нова дига около химичния резервоар, откъдето започна разливът.

Унгарските власти изразиха по-рано опасенията си, че наличието на пукнатина може да бъде причина за втора токсична вълна, ако прогнозата за големи дъждове другата седмица се окаже вярна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама