НОВИНИ


Папа Франциск настоя за глобален размисъл за опасностите от изкуствения интелект

2 2811 08.08.2023
Папа Франциск настоя за глобален размисъл за опасностите от изкуствения интелект
Папа Франциск БГНЕС

Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности от изкуствения интелект, отбелязвайки ”разрушителните възможности и противоречиви ефекти” на новата технология, съобщи Ройтерс.


Духовният лидер, който е на 86 години и многократно е заявявал, че не умее да си служи с компютър, отправи предупреждението в послание по повод следващия Световен ден на мира на Католическата църква.

 

От Ватикана спазиха традицията да публикуват посланието далеч преди деня, който се пада на Нова година.

 

Папата "припомня необходимостта да бъдем бдителни и да работим така, че в производството и използването на такива устройства да не се вкоренява логиката на насилието и дискриминацията в ущърб на най-уязвимите и отхвърлените", се посочва в изявлението.

 

"Спешната необходимост да се ориентира концепцията и използването на изкуствения интелект по отговорен начин, така че той да бъде в служба на човечеството и защитата на нашия общ дом, изисква етичният размисъл да се разпростре и върху сферата на образованието и правото", се казва още в текста.

 

През 2015 г. главата на Римокатолическата църква обяви, че е "много скаран" с технологиите, но също така нарече интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения "Божи дар", при условие че се използват разумно, отбелязва Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама