НОВИНИ


Благородно: България изпраща хуманитарна помощ на Украйна за близо 35 000 лв.

11 2818 11.08.2023
Благородно: България изпраща хуманитарна помощ на Украйна за близо 35 000 лв.
България изпраща хуманитарна помощ на Украйна за близо 35 000 лв. БГНЕС

България ще предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на последиците от разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ „Каховка“.


С решение на Министерския съвет ще бъде осигурена безвъзмездна хуманитарна помощ на обща стойност от близо 35 000 лева, в това число бутилки минерална и изворна вода и опаковъчни материали (полиетилен, аеропласт и др.).

 

Решението на българското правителство е в отговор на поисканото съдействие от украинското правителство към Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита на Съюза.

 

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

 

ВЕЦ "Каховка" в е бил "напълно унищожен" от взрив в машинното отделение в началото на юни и не може да бъде възстановена, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската държавна хидроенергийна компания.

 

Украинският премиер Денис Шмигал каза, че 80 селища са застрашени от наводнение след атаката срещу язовирната стена на станцията. По думите му нападението е дело на руските сили, предаде БТА.

 

Украинското военно разузнаване също обвини Москва. "Окупаторите взривиха стената на язовир "Каховка" в пристъп на паника. Това е терористичен акт и военно престъпление", написа разузнавателната служба в "Телеграм".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама