НАРОДЕН ГЛАС


Френският посланик у нас: На всеки три дни една жена във Франция губи живота си заради домашно насилие

8 3982 12.08.2023
Френският посланик у нас: На всеки три дни една жена във Франция губи живота си заради домашно насилие
Жоел Мейер

На всеки три дни една жена във Франция губи живота си заради домашно насилие. Данните са на френското правителството, а държавата влага милиони евро годишно, за да се бори с този проблем.


Нова телевизия се срещна с Негово превъзходителство посланика на Франция в България Жоел Мейер.

 

"Аз бях много приятно изненадан от тази силна мобилизация на българското общество, от колективното осъзнаване на един такъв ужасен акт на насилие. Цялото общество, а и не само то - професионалисти, съдии, полицаи и политици се мобилизираха и в понеделник видяхме, че те се събраха в парламента, за да приемат необходимите промени", заяви той.

 

"Домашното насилие не е български феномен", поясни Мейер и добави: "Във Франция също се сблъскваме с подобни явления и още при встъпването си в длъжност, преди около 7 години, президентът Емануел Макрон пое задължението да се бори срещу домашното насилие. Въпросът е многопластов. На първо място той е юридически. И се касае до това да бъдат увеличени наказанията за извършителите. Но има и мерки, които са насочени към самите жертви – те да бъдат предразположени да говорят, да бъде създадено доверие, за да споделят случилото се. И третият момент е свързан с обучението. Обучението на първо място на полицаите, които приемат тези жертви, които трябва да проведат разпита с тях, които трябва да разберат кои са точните обстоятелства на случилото се. Много е важно мерките да не само срещу извършителите, но и в подкрепа на жертвите, посочи той.

 

 

"Всички сме засегнати от домашното насилие. Това е въпрос, който ни връща още към първите години в училище. Естествено имаме още много да направим, но най-важното е този проблем да бъде осъзнат на колективно ниво, така че случаите да не се повтарят", казаоще Мейер.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама