НОВИНИ


Хитринки как да се охладим в жегите – водно легло, люта храна и офис в планината

0 2848 14.08.2023
Хитринки как да се охладим в жегите – водно легло, люта храна и офис в планината
Хитринки как да се охладим в жегите – водно легло, люта храна и офис в планината БГНЕС

Лятните жеги може да се окажат истинско предизвикателство. Силната горещина въобще не е приятна. Как да се охладим през лятото? Как да намалим горещината в зависимост от средата? Следвайте тези прости съвети.


Първо, може да се охладим с климатик. Но, внимавайте да не седите или стоите под въздушната струя, защото настинките или схващанията са ви в кърпа вързани. Експертите съветват да не настройвате климатика на 18 градуса. А да стоите целодневно на 21 – 22 градуса. Въпреки удобството, климатикът е скъпичко удоволствие.

 

Възможно е да се охладим приятно през летните месеци и без него. Като направим някои малки промени, можем да преборим жегата и да спестим доста пари за по-приятни изживявания, например за море, планина и каквото ни душа иска.

 

Охлади себе си, а не въздуха! Ако топлината не ви дава мира и не можете да заспите, опитайте следните идеи:

 

Вземете си водно легло, съветват от redsun. То е като надуваем дюшек, но пълен с вода без налягане, която поддържа тялото в плаваемост, по-бързо отнема топлината от тялото ви и по-бавно се затопля от околната среда. Спането върху водно легло ще ви дава хладина през повечето време от годината. Малко некомфортното спане може да ви притеснява, но нали ще сте на хладно! Все пак изпробвайте леглото преди да го купите.

   

Сложете си една малка възглавница във фризера за около час или два преди лягане. Облечете я в найлонов плик или чувал или пазарска чанта за да предотвратите залепването на кожата на лицето ви по възглавницата.

 

Заложете на водата. Ефектът е почти незабавен и ще продължи поне час, час и половина.

 

Пийте вода по-често от обикновено. Колкото по-добре сте хидратирани, толкова по-хладно ще се чувствате. Опитайте се да пиете поне по 300 милилитра/час, най-малко. Ако чистата вода не ви е любимото питие, добавете нещо с вкус, лимон, мента, портокал, нарязана краставица … – това ще овкуси и освежи водата допълнително.

  

Снабдете се с вентилатор пръскащ мъгла. Това са мобилни устройства на батерии, така че можете да си го насите с вас, където и да сте. Попадналите капчици вода по кожата ще се изпаряват, като по този начин ще отнемат от вашата топлина и ще се охладите много бързо.

 

Задръжте китките и дланите си под студена течаща вода или в съд със студена вода за около 10 секунди всяка, това ще намали температурата ви за около час.

 

 Потопете краката си в съд с хладка вода. Човешкото тяло излъчва топлина главно от ръцете, краката, лицето и ушите, охлаждайки тези области, ще се охладите целите.

  

Плувайте – отидете на басейн, езеро, река, море, така не само ще се охладите, но има и големи предпоставки да си изкарате страхотно.

 

Облечете се подходящо – има много варианти за начина на обличане или събличане в зависимост от необходимостта. Носете почти нищо, само бански или бельо, когато е възможно, за по-смелите и когато е невъзможно.

 

Носете дрехи от естествени материи. Широки, свободни, нетъкани естествени (памук, коприна, лен), а не полиестер или други изкуствени влакна. По-добре на хладно, отколкото модерно. Нека дрехите ви бъдат в светли цветове. Колкото по-светъл е един цвят, толкова по-малко топлина поглъща. Колкото по-прозрачни, толкова по-добре. Има голяма предпоставка за някой летен флирт.

 

Ако случайно се намирате в някой пустинен район или в зона на сух климат, по добре се покрийте целите с голямо парче естествен светъл плат, но възможно най-свободно около вас.

 

Променете храненето си – това което ядем и пием, може да ни помогне да се охладим по-добре. Напълнете фризера със сладолед. Замразете плик с нарязани плодове, като диня, ананас или лимон. Само охладени е по-добре дори. За да не предизвикате температурен шок на тялото си.

 

Използвайте мента и ментови продукти. Ментата освежава кожата и й дава приятно усещане за хладинка. Използвайте кремове, гелове и лосиони със съдържание на мента. Намажете (може и някой друг да ви намаже…) тялото си с ментов лосион, но избягвайте лицето и очите, къпете се с ментов сапун. Потопете си краката във вода с мента.

 

Увеличете употребата на краставици. Отрежете охладена краставица и сложете парчето по средата на челото си, хладината се усеща веднага. Кубче лед или студена безалкохолна напитка на челото, също върши работа, но стипчивостта на краставицата е много по-освежаваща.

 

Яжте пикантни храни. Това въобще не е шега, много хора в по-топлите райони на Земята, ядат повече покантна храна. Подлютената храна увеличава потенето, което охлажда тялото при изпарението на потта. Лютото повишава производството на ендорфин х(хормонът на щастието), така ще вдигнете настроението и ще намалите усещането за топлина.

 

Топлият въздух се издига нагоре, защото е по-лек от хладния.

 

Ако имате къща с приземен етаж установете се там – повърхностният земен слой е с почти постоянна целогодишна температура от около 12-15°С, подобна ще е температурата и в приземните помещения.

 

Отидете в мазето – там винаги е хладно през лятото. Идеално време за ремонт или подредба на вещите в него. Ще съчетаете полезното с приятното.

 

Направете си охладителна система – вземете голяма чаша за вода или халба за бира и я напълнете догоре с кубчета лед. Дръжте я близо до лицето си. Ледът ще охлади обдухания въздух и той ще пада около вас, като по този начин ще ви охлади.

 

Автоматизирайте системата –  напълнете 4-5 чаши с ледени кубчета, наредете ги една до друга, вземете най-обикновен вентилатор, поставете го пред чашите, включете го и го насочете да духа към вас.

 

Бъдете умни – стойте и си почивайте си на хладно по време на най-големите жеги.

 

 Ако работата ви е навън, активността в жегата, не е добра идея. Спестете си ходенето пеша в горещините. Плевенето на градината или пускането на прахосмукачка, може да почака по-хладните часове на деня.

 

Ако все пак трябва да излезете – движете се в сенките. Махнете се от слънцето. Естествената сянка на дърветата е много по-добра от тази на построените от човека съоръжения и сгради. Търсете естествената сянка.

 

Избягвайте пиковите часове на слънцегреенето. Правете всичко възможно между 10:30 – 16:30 да сте скрити от Слънцето. Така ще избегнете слънчеви изгаряния и топлинни удари. Може да нямате най-добия тен, но ще сте здрави и в кондиция.

 

Преместете офиса в парка или на плажа, или в планината.

 

С помощта на днешните комуникационни средства, офисът може да бъде постоянно с вас. Вземете лаптопа, таблета, телефона и отидете да работите в парка. Има достатъчно малки и леки соларни зарядни, така че да не се притеснявате за батерията.

   

Работата в природни условия е доказано по-ефективна. Човек се чувства много по-добре на открито в природата, отколкото затворен между четири стени.

 

Направете тимбилдинг на плажа. Сплотете отбора с забавления на плажа, волейбол, футбол, водна топка, зариване в пясъка и много, много други, каквото ви хрумне.

Направете обсъждане на фирмените дела в планината. Вместо да се варите в конферентната зала, качете се на колелата и отидете в планината. Направете си софрата, легнете на тревата и обсъдете нещата!

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама