Това е четвърти Консултативен съвет, днешният е за месото. Радваме се, че всички участници вече разбират, че са част от една неразривно свързана агрохранителна верига.
Целта е да повишим присъствието на повече български продукти на трапезата на българина. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след Консултативния съвет по месото, предаде БГНЕС.
Министър Вътев коментира високите цени на свинското месо.
"Всяко лято цените на месото скачат. Това не е новост", подчерта той и посочи, че от 30 г. се занимава с месопреработка, така че не е изненадан, защото всяко лято цената на свинското месо скача.
Земеделският министър отбеляза, че високите цени на месото се дължат основно на това, че в свинефермите животните се отглеждат с по-високи разходи, но увери, че наесен ще падне цената на месото.
След набелязаните задачи, върху които ще работят занапред членовете на ресорните съвети, са промяна в нормативната уредба, свързана с поземлените отношения, с която да се постигне крайната цел - да имаме български храни на трапезата си, анализи на агрохранителните вериги по обратната проследимост за млякото, както и за плодовете и зеленчуците, базирани на текуща и предстояща проверка на Българската агенция по безопасност на храните и НАП в съответните сектори.
Министър Вътев посочи по-рано, че резултатите от проверките ще са повод за сериозни законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните.
Сред другите предстоящи Консултативни съвети, анонсирани от министъра, са по пчелния мед, техническите култури, лозята и виното, етерично-маслените култури.
Говорим за продукти, за цялата агрохранителна верига, вече не се срещаме с определен бранш, а само на база агрохранителна верига, в която всеки трябва да си намери мястото, коментира през изминалата седмица министърът.
Кирил Вътев обяви в началото на юли, че по всички чувствителни теми в земеделието ще бъдат създадени национални Консултативни съвети.