НОВИНИ


Кремъл спира да доставя резервни части за военната ни техника

10 2622 15.08.2023
Кремъл спира да доставя резервни части за военната ни техника

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника за неприятелски държави. Сред тях е и България, а причината е прехвърлянето на оборудване в Украйна. Това става ясно от думите на ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Дмитрий Шугаев пред руската “Интерфакс”.


Според решението се отнемат и лицензите за право на ремонт на руско и съветско производство. Това означава, че редица предприятия, разположени в България и Чехия, са с отнети лицензи за ремонт на хеликоптери тип “Ми”. 

 

"Спират се и доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави", уточни Шугаев.

 

Той допълни, че агенцията следи отблизо трансфера на военна продукция към трети страни и припомни, че такива доставки са възможни само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител. В съответствие с този документ вносителят “поема задължения да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, уточни ръководителят на отдела.

 

Ремонтите и поддръжката на съветска техника стана невъзможна след началото на руската инвазия в Украйна. Към момента България разчита само на произведените в СССР МиГ-29 за охрана на въздушното пространство. В петък Министерството на отбраната подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама