НОВИНИ


Дянков взриви социалния диалог, синдикатите гневни

12 4711 12.10.2010
Дянков взриви социалния диалог, синдикатите гневни
Симеон Дянков

Новите разчети на финансови министър Симеон Дянков взривиха наново социалния диалог. Този път разсърдени от тристранната среща си тръгнаха синдикатите.



В последните минути на срещата Дянков обяви, че увеличението на осигурителната вноска може да бъде само с 1.5%, но при условие, че повишаването на пенсионната възраст за работещите в тежки условия започне още от 2011 година.

Това предизвика мълнееносната реакция на сидикатите. Изпълняващият длъжност президент на КНСБ Пламен Димитров заяви, че подобно предложение е скандално и синдикатите по никакъв начин не могат да го приемат.

Малко по-рано финансовият министър Симеон Дянков заяви, че на срещата е постигнато сближаване на позициите и в четвъртък работодателите се връщат в тристранката. Преди седмица те я напуснаха, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че осигуровките ще се повишат с три процента.

Дянков отказа да коментира конкретни разчети по новата визия за 1.5-процентно вдигане на осигуровките.

По думите му синдикати, работодатели и правителство са постигнали съгласие по всички спорни моменти, с изключение на разпределението на осигурителната вноска на 50 на 50 между работодателя и работника. Той посочи, че е осъществен напредък в преговорите, а представените разчети от министъра на финансите са били оптимистични.

Димитров обаче заяви, че Данев си е тръгнал преди финансовият министър да обяви новите си идеи.

Иначе по думите на Данев останалите предложения на работодателите са се приели.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама