НОВИНИ


Кремъл вербува български студенти за около 1000 евро на месец

24 10812 17.08.2023
Кремъл вербува български студенти за около 1000 евро на месец

Русия вербува български студенти за около 1000-2000 евро на месец. Част от схемата е Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. На “идейни” студенти, отишли да следват в Москва, се предлага да станат шпиони.


Това заяви пред Euronews Bulgaria Петър Танев от Асоциация “Свободна Русия“. 

Петър Таневе наполовина българин, наполовина руснак. Той има ясна позиция срещу руската инвазия в Украйна и дори развява знамето на руската опозиция - бяло-синьо-бяло. Лично на него му е било предложено да стане част от “проекта”. 

 

“Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти”, споделя Танев.

“Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим”, допълва той. 

 

Има и друга организация - Балканския клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието са навлезли “с всички възможности”, да са направят такъв “научен” проект с пропагандна насока. 

 

“Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите “Руска младеж“ и “Руско сътрудничество“. Там беше написано, че “младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока“, споделя още Танев.

 

“Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че “няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума”, разказва младежът


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама