НОВИНИ


”Булгартрансгаз” започва проучване за капацитет за пренос на водород

2 3057 17.08.2023
”Булгартрансгаз” започва проучване за капацитет за пренос на водород
БГНЕС

Отчитайки европейските политики и приоритети за декарбонизация, ”Булгартрансгаз” ЕАД активно работи за развитие на инфраструктурата си, съобразно плановете за мащабно развитие и навлизане на водорода в енергийния микс в ЕС.


Водородът като енергоносител с нулеви емисии има ключово значение в плановете на Европейския съюз за поетапна трансформация на енергийния сектор и постигането на въглероден неутралитет до 2050 г., съобщиха от дружеството.

 

Планът REPowerEU на Европейската комисия предвижда значително потребление на възобновяем водород към 2030 г., равняващо се на 20 млн. тона, с определена цел от 10 млн. тона вътрешно производство и 10 млн. тона внос.

 

"Булгартрансгаз" планира проекти в областта на водорода, включително за изграждане на инфраструктура за пренос на чист водород и за адаптиране на съществуващата газова инфраструктура за пренос на водородно-газови смеси със съдържание на до 10% на водород. Дружеството стартира необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за пренос на водород. 

 

"Булгартрансгаз" ЕАД информира всички настоящи и потенциални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за възможността да представят своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет за пренос на водород. Информацията следва да бъде представена до 15 септември 2023 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама