НОВИНИ


Нургюл Салимова продължава щурма за световната купа по шах /обновява се/

12 5583 20.08.2023
Нургюл Салимова продължава щурма за световната купа по шах /обновява се/
Twitter, FIDE

След вчерашното равенство срещу рускинята Александра Горячкина, българската надежда Нургюл Салимова и гросмайсторката на Москва играят втора партия на финала на Световната купа в Баку. Двубоят започна точно в 14 ч. българско време.


Вчера Салимова направи впечатляваща игра като на деветия ход Салимова изненада съперничката си като пожертва пешка. Само три хода по-късно българката предложи нова жертва, но осъзналата сериозността на положението рускиня благоразумно я отклони, след което с поредица от размени на фигури добута до равен.

 

Нургюл започна дефанзивно с белите фигури. Българката реши да защити дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а след това страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

 

Офанзивата на Горячкина продължи като часовникът на руската гросмайсторка се двии добре. Царицата на Салимова бе първата, която помръдна. Българката я премести от D1 на C1, пишат от SportLive. 

 

Горячкина също изкара своята царица на дъската и заплаши дефанзивната формация на Нургюл. На българката и отнемаше значително повече време в премислянето на ходовете си.

 

Стигна се и до първата по-сериозна размяна на фигури. Нургюл пожертва своя офицер за противниковия такъв, а веднага след това дамата на рускинята елиминира фигурата на родната шахматистка. 


Нургюл направи много интересен ход, пращайки своята дама напред, с която пряко заплаши коня на своята противника по диагонала. Българката най-накрая прояви нужната агресия и накара гросмайсторката да се замисли.


Последва затишие след размяната на ключовите фигури. Двете шахматистки не искаха да поемат рискове и се стигна до няколко движения на пешки, които не промениха много-много ситуацията на дъската.

 

Подобно на първата партия, Нургюл взе решението да елимира дамата на своята опонентка - отговорът бе мигновен и рускинята направи същото с защитаващия я топ и остави нашата състезателка без най-силната и фигура.

 

Горячкина продължи да не предприема излишни рискове. Ситуацията на дъската не се промени и двубоят стана много оспорван, като изявен фаворит след 2 часа и половина продължаваше да няма.

 

Родната състезателка успя да се добере до обрат във времето. През по-голямата част българката изоставаше в него, но нещата се обърнаха и вече разликата между времената стигна до 5 минути в полза на Нургюл.

 
При оставащи точно 18 минути за българката - тя успя да се добере до царя на своята опонентка и да я прати в шах. Към момента липсват по една дама и един офицер за двете състезателки. Нургюл пък има с 1 пешка повече на дъската.

 

Българката съумя да окупира зоните около царя на своята противничка. Нургюл има преднината към момента и с 2 минути повече пред рускинята.

 

Последваха няколко хода на отчаяние на рускинята, която реши да рискува и атакува директно нашата представителка. Нургюл загуби пешка, но защитата около царя и бе добра и трудно пробиваема.

 

Суперкомпютърът на "chess.com" изчислява, че Нургюл е взела правилните ходове в 95.7% от случаите. В същото време рускинята е с 91.7. След 40. ход и двете състезателки получават по 30 минути, а след всеки следващ с по още 30 секунди.

 

Стигна се до експресна размяна на ключови фигури. Първо, Нургюл елиминира офицера в своята половина с кон, а веднага след това рускинята си го върна, елиминирайки го с пешка, за да изравни размяната.

 

За съжаление, времето на Салимова намаляваше с всеки изминал ход. Българката се нуждаеше от повече време, за да обмисли своите ходове, докато рускинята бе по-бърза във вземането на решения. 

 

Напрегната стана ситуацията за Нургюл към края на мача. Българката е на ръба на времето си, а по всичко личи, че съперничката й има за пръв път шанс да победи.

 

Салимова се измъкна трудно от ситуацията. В крайна сметка отстрани последната пешка на съперничката си. Руската гросмайсторка е с една фигура зад българската състезателка. След размяна на фигури в момента дъската се доминира от черните фигури.

 

Никак не е малък потенциалът от второ реми. Трудно обаче ще се стигне до там, тъй като едва ли Горячкина би изоставила преднината, която получи. В момента на дъската белият топ на Салимова пречи на коня на рускинята да помръдне.

 

Тук може да следите развоя на играта на живо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама