НОВИНИ


Диана Русинова: За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат най-милото - автомобила

7 2764 21.08.2023
Диана Русинова: За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат най-милото - автомобила
Диана Русинова БГНЕС

”За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат ”най-милото, най-свидното” - автомобила. В обществото няма желание за промяна. Няма желание за промяна и у тези, които ни управляват.”


Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики относно казуса с промените в Наказателния кодекс, касаещи отнемането на автомобили на седналите зад волана пияни или дрогирани.

 

По думите й законовите промени не увеличават предпоставките за корупция. Тези промени биха имали чисто превантивен характер.

 

"Корупцията в МВР я има и няма да бъде изкоренена. Това, че има някакви промени, чрез които евентуално могат да ви отнемат автомобила, не е повод за притеснение. Съмнявам се всеки трети човек да има възможността да дава пари под масата и да корумпира полицаите. Вероятно ще има случаи на корупция, но те ще бъдат по скоро по-малко", отбеляза експертът.


Тя посочи, че за отказ от доброволно даване на кръвна проба има ефективна присъда. Това са производства, които минават доста бързо, коментира Русинова: 


"Ако откажете, не само че ви взимат колата, не само че ще платите глобата, но ви грозят от 1 до 3 години - ако не откажете и все пак сте пили, но ако откажете - от 1 до 5 години затвор. Това са новите изменения в закона", подчерта специалистът.

 

Относно гонките, които придобиха популярност в последните дни, Русинова каза следното:


"Държавата изкуствено създава проблеми и прави така, че едно нещо, което е спорт и може да се практикува както от професионалисти, така и от любители, нито има къде да се практикува, нито има федерация, която да застава и да привлича младите хора към себе си."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама