НОВИНИ


Въпреки достойната игра на Нургюл, рускинята Горячкина взе световната купа по шахмат за жени

13 3121 21.08.2023
Въпреки достойната игра на Нургюл, рускинята Горячкина взе световната купа по шахмат за жени
Twitter, FIDE

Въпреки впечатляващата игра на Нургюл Салимова, рускинята Александра Горячкина взе световната купа по шахмат за жени. Двете се срещнаха в безпощаден тайбрек, след като през уикенда и двете им срещи завършиха с реми. Горячкина победи във втория тайбрек, след като първият им двубой отново завърши с равенство.


Първият мач завърши с поредно равенство, след като Нургюл доминираше дъската през по-голямата част от играта. Руската гросмайсторка обаче успя да намери начин да спечели предимство и заздрави позициите си, което доведе до реми в първия двубой.

 

Вторият двубой между двете се оказа по-предизвикателен за българката, която бе приклещена дълго от съперничката си, но въпреки това успя да възвърне позициите си и да изравни. Фатална грешка обаче коства на Салимова победата. 

 

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

 

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама