НОВИНИ


Ковачевски разменя поста си за вписването на българите в конституцията на РСМ

1 3116 21.08.2023
Ковачевски разменя поста си за вписването на българите в конституцията на РСМ

Македонският премиер Димитър Ковачевски е готов да размени поста си в името на конституционните промени, с които българите ще бъдат вписани като народ в основния закон на страната. Това е основно изискване за продължаване интеграцията на РСМ в ЕС, но среща огромна опозиция, основно от ВМРО-ДПМНЕ.


Ковачевски е готов веднага след приемането на конституционните промени да подаде оставка и да се насрочат нови избори или опозицията да вземе половината кресла в Министерския съвет. Македонският премиер даде обещанието си в интервю за телевизия Сител. 

 

Обещанието на Ковачевски е резултат от липсата на подкрепа от страна на опозицията за промяна в основния закон, за което са нужни 80 гласа в 120-местния парламент. 7 гласа не достигат, за да може промените да станат факт. Предложенията за промени бяха вкарани в дневния ред на парламента в Скопие тази седмица.

 

Вместо да приеме предложеното от Ковачевски решение, лидерът на ВМРО - ДПМНЕ Християн Мицкоски свика Изпълнителния комитет на партията и остава искането на опозицията за предсрочни избори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама