ГЛАСЪТ


Трактора като символ на залеза на една нация. Защо се изгубихме?

31 11968 23.08.2023
Трактора като символ на залеза на една нация. Защо се изгубихме?

Дядо Вазов ни е завещал класиката: „Три деня младите дружини как прохода бранят…“. Три дена величав подвиг на българските опълченци на Шипка. Три, но за нас цяла вселена. Днес за честване на Шипченската епопея ни стига и един ден с духов оркестър - колкото някой политически нарцис да си поглези егото...


Затова пък шест дена водопад ни залива от всички страни – гръмнали Алексей Петров – Трактора. Майко, мила! И се сипе съмнително умотворчеството: антитерорист бил, баш експерт по национална сигурност, учен, доцент, супер барета, бизнесмен, спортист, кандидат за президент и пр. Хора, та този човек е завършил милиционерското тригодишно училище в Пазарджик и по закон е нямал право да продължи във ВУЗ. Не разбирате ли колко нелепи са дитирамбите? И не, не е имало никакъв случай на неутрализиран от него терорист от германската „Фракция червена армия“ на Софийската гара. Няма! Измислица е на ДС или негова, за да му се лъсне биографията. Комплексарска работа. Пълно е с такива навсякъде, затова кретаме на опашката на Европа.

 

Никой не заслужава да бъде убиван по този начин, но това би трябвало да знае и самият Петров. Нямате представа колко хора са пострадали от него, колко съдби са променени и почернени от рекет, шантаж, побоища, заплахи и пр. Хайде по-полека.

 

Шест дена за измислен герой. За човек, преживявал в мутренското блато на прехода, решил по някое време да си сложи бяла якичка чрез научни напъни.

 

В същото време Нургюл Салимова получи медийно внимание чак, когато стигна до сблъсъка с рускинята Александра Горячкина. Нашето момиче остана втора след невероятна игра, но се сетихме за нея, чак когато стана дума за пари, неуредици в спорта и натиск на нелецензирани федерации срещу единствената лицензирана, в която членува и Нургюл.

 

За да разберат някои, че постигнатото от „златното“ ни момиче е истински подвиг, ще припомня, че десет дни преди медиите да забележат какво се случва в големия шахмат, във Фрог нюз публикувахме текст със заглавие „Проводници на руско влияние се опитват да превземат българския шахмат“ (10.08.2022 г.). Малък откъс: „Русия пусна пипалата си към българския шахмат. Това едва ли изненадва хората, които се интересуват и познават ситуацията в този спорт. Всеизвестно е, че шаха е единият от четирите спорта, към които руския президент Владимир Путин има специално отношение. Това са самбото, спорт, практикуван от диктатора, художествената гимнастика, „осиновена“ от Газпром, хокея и шаха. И ако опитите на Москва да превземе българския шах не изненадват запознатите, то съучастието на български „звезди“ и чужденци в този криминален сюжет, буди основателна тревога“.

 

Нургюл се изправи срещу тази агресивна сила!

 

Сега схващате ли разликите между ГОЛЯМО и МАЛКО? Нямате ли усещането, че сме се загубили по пътя към дребни желания, които благодарение на политическия райски газ изглеждат като мечти?

 

Отделяме време, енергия и внимание на убит гангстер – който и да е той, повече отколкото на духовно събитие, каквото и да е то. Атакуват ни втръснали лица с ръждивите си „анализи“ какви пари имал, бронирани коли, влияние и връзки, както и колко пъти са се опитвали да го ликвидират и пр.

 

А през това време хора като Нургюл Салимова пишат не просто спортна история, а българската история. Не е преувеличено, защото го прави въпреки държавата.

Не знам, защо това талантливо създание е още в България… Наистина. Трябва да я попитаме, ще научим важен урок. Явно удивителни неща стават в село Крепча, сигурно и другаде, но ние сме със затворени очи за тях. На нас ни дай Трактора – гранде херой, дето се разхождал с вратовръзка и папка като селски бирник...

Ако погледнем нагоре обаче, ще видим Нургюл…

 

Но има и друга страхотна новина: На 18 август във френския ефир е излъчено едночасово предаване на култовия водещ Паскал Пайен-Апензелер, посветено на българския поет и преводач Кирил Кадийски. Повод за интервюто и богат рецитал е участието на Кадийски в прочутия „Базар на поезията” в Париж, на площад „Сен Сюлпис”.

 

Световно културно събитие. Посочете една родна медия, която обърна, дори само мимоходом, внимание на това. Няма.

 

Защото мястото, времето и екраните са заети от… бракувания трактор.

Не бързайте да ме упреквате в цинизъм - знам какво говоря.

 

Да подредиш поет като Кадийски и световен талант като младата Нургюл след… как му беше името, е трагедия. Българска идиотия, която ни ощетява много повече, отколкото си даваме сметка.

 

Имаше и някакви заклинания от Шипка, на човек, с претенции да представлява национални ценности и който се бе оказал там, заобиколен от гардове и откъдето се опита за пореден път да ни плаши и поучава. През това време 11 държави от Балканите – в това число и България, - от Атина дадоха своята подкрепа за Украйна, бореща се срещу кървавата агресия на Русия. Големецът на Шипка чу ли?

 

Трябва да изберем. Или ще вървим към големите неща – ще падаме, ще ставаме и пак ще продължаваме. Или ще си живеем в 80% сиво, на фона на чалга и мутренски разправи. Този, вторият път, води към смъртта на нацията.  

 

Страшна цена ще платим, да знаете, ако продължаваме да се лутаме.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама