НОВИНИ


Русия посяга към Южна Осетия в Грузия

1 3072 23.08.2023
Русия посяга към Южна Осетия в Грузия

Москва може да анексира подкрепяните от Русия отцепнически региони на Грузия Южна Осетия и Абхазия. За това заговори бившият президент на Русия и настоящ председател на Съвета за сигурност на Кремъл Дмитрий Медведев.


Това е поредният път, в който Медведев си служи с остра реторика. Неведнъж бившият руски пезидент например е размахвал ядрената карта и е плашил света с ескалация на войната в Украйна. 


Южна Осетия отдавна е в полезрението на Русия. Съвсем в началото на конфликта в Украйна, когато напрежението се повиши в Приднестровието - самопровъзгласила се държава в източната част на Молдова, в Южна Осетия се появиха намерения за провеждането на референдум за присъединяването към Руската федерация.

Грузия се обяви против.

 

Южна Осетия е бивша автономна област по време на съветската власт, която се самопровъзгласява за независима република. Тя обаче е частично призната държава. До началото на 2009 г. Южна Осетия е призната за независима държава, само от Русия, Никарагуа, Венецуела и Науру. България и страните от Европейския съюз не признават Южна Осетия и нямат дипломатически отношения с нея. Южна Осетия няма широко международно признание и не е интегрирана в международни организации и структури.

“В Абхазия и Южна Осетия все още е популярна идеята за присъединяване към Русия. И може да бъде приложено, ако има основателни причини за това“, каза Дмитрий Медведев.

 

Той предупреди Русия “няма да се поколебае“ да действа, ако техните неуточнени “загрижености“ станат реалност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама