НОВИНИ


Министър призна за енергийна мафия, подава ръка на Георги Котев

43 11888 14.10.2010
Министър призна за енергийна мафия, подава ръка на Георги Котев
Трайчо Трайков, Георги Котев

„В България има енергийна мафия и тя може да се види на много места. Но не се притеснявам от нещата, които миришат”. С тези стряскащи признания от устата на министъра на икономиката и енергетиката започна днес срещата му с ядрения физик Георги Котев. През 2008 г. той направи шокиращи разкрития за огромни далавери с подмяна на ядреното гориво в АЕЦ ”Козлодуй”.



След повече от две години емиграция в европейски страни, ядреният физик се прибра вчера за първи път в България за да представи на министър Трайков доказателства в подкрепа на тезите си. Срещата продължи близо час в сградата на министерството на столичната „Славянска” №8. Котев обясни, че до сега не е търсил контакт с предишните министри Румен Овчаров и Петър Димитров, защото им е нямал доверие. Обърнал се към правителството на ГЕРБ заради заявения от тях ангажимент за борба с мафията.

Министър Трайков посочи, че извършените проверки в АЕЦ за подмяна на горивото са стрували на държавата около 2 млн. лева, но докладите на експертите не откривали нарушения. Въпреки това той изрази съмнения, че е възможно институциите да са били подвеждани.

„Готов съм на сътрудничество и действия, за да изясним проблема обективно”, декларира Трайков.
Георги Котев представи на министъра над 100 страници документи, в които според него има ясни следи за подаване на тенденциозна и невярна информация, манипулиране на фактите и опит за прикриване на престъпление за милиони евро.

„Ако се анализират и проследят представените факти, ще видите г-н Трайков „невидимото”, както сте се изразили преди месец при срещата си с българи в Чикаго, които също са ви ангажирали с проблема за подмененото гориво”, изтъкна Котев.

Ядреният физик и министър Трайков се договориха в близките дни Георги Котев да подготви и представи списък от конкретни стъпки за действие, които могат да разплетат и изяснят казуса. От министерството пък се съгласиха да изискат от Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ критите до сега документи, в подкрепа на тезата на Котев.

От Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, които присъстваха на разговора, настояха Котев да бъде привлечен като страна в бъдещите разследващи действия. Министър Трайков се съгласи да получи и да се запознае и с независима частна оценка от известния ядрен експерт проф. Георги Касчиев по скандалните разкрития.

„Аз съм доволен от разговора”, декларира в края на срещата Трайчо Трайков.

„Диалогът беше конструктивен, министърът демонстрира откритост и желание за пълна прозрачност”, каза Георги Котев пред Frognews.bg.

По време на срещата от министерството увериха, че са насочили максимално усилията си за прекършване на енергийната мафия. В тази посока били и последните им действия след среща с ръководствата на дружества от Български енергиен холдинг. От министерството категорично забранили фирмите от бранша да сключват както до сега договори за ремонти за 4 години напред, защото така се източвали средства. Максималният срок вече е до 1 година, и то само, ако се докаже, че това е необходимо, и то със съответните разбивки на цени и дейности.

Преди две години Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. Според негови изчисления до момента България е ощетена с над 500 млн. евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино, но и доста по-опасно. Далаверата е по договорка с кръгове от българска страна.

Разкритията му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. Макар и в чужбина, българинът не спира да се бори за истината. В средата на юли той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати, след декларираната готовност от министерството на икономиката за изясняване на случая.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама