НОВИНИ


Румен Петков загуби съдебна битка срещу Юрген Рот

12 5385 14.10.2010
Румен Петков загуби съдебна битка срещу Юрген Рот
Юрген Рот

Софийският районен съд оправда германският разследващ журналист Юрген Рот по делото, заведено срещу него от ексвътрешният министър Румен Петков. Конкретният повод за процеса срещу него е книгата му “Новите демони”, в която Рот описва действия на депутатът от БСП Румен Петков като министър на вътрешните работи.



Взетото от съда решение не се е повлияло от показанията на последния свидетел по делото Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР. Пред магистратите същият обяви, че по-голямата част от книгата на Рот е писана под диктовката на бившия шеф на ГДБОП и настоящ началник на митниците Ваньо Танов.

По думите на Петков твърденията на Танов, че Румен Петков е покровителствал наркоразпространението са “меко казано лъжа”. В показанията си той твърди, че Танов е имал контакти с Радослав Иванов-Темерута, който преди година бе обявен за лидер на наркобандата на Маргините. По делото свидетелства и друг бивш кадър на МВР Илия Илиев.

След като председателят на съдебния състав Драгорим Кояджиков установи, че в показанията на Петров има класифицирана информация, помоли журналистите да излязат от залата. 

Докато Петров защитава Петков, обяснявайки, че е бил “абсолютно коректен”, за бившия директор на ГДБОП и настоящ ръководител на Агенция „Митници“ Ваньо Танов говори точно обратното. Определя го като „меко казано странен човек“, който в професионално отношение не е достатъчно добре подготвен. Валентин Петров знаел, че Ваньо Танов е имал многократни среши с Юрген Рот. По негово мнение освен това в огромната си част книгата написана от Рот е в „стила на Танов“.

Конкретните изрази, за които бе подсъдим, а сега оправдан Юрген Рот са: „в писмо от август 2008 г, циркулиращо из посолствата, в което се твърди, че Петков е заповядал на икономическата полиция в Плевен да не контролира фирмите на Васил Антонов /областен лидер на социалистите/… „в писмото се твърди още, че вътрешният министър е в близки контакти с известните мафиотски босове Красимир и Николай Маринови. Всъщност писмото беше сериозно възприето в някои европейски посолства, което се дължи на твърдението, че в миналото Петков е бил приятел с Конов и затова е забранил на главния секретар ген. Илия Илиев да разследва убийството на Конов.“… „Когато вътрешният министър е бил кмет на Плевен, тогава е бил убит Людмил Конов. С приходите от нефтопреработвателния завод „Плама“ Конов и Антонов са финансирали Петков“… „Петков е голям циник, способен на всякаква лъжа. Колкото по-голяма лъжа изрича, толкова по-самодоволен изглежда“… „Румен Петков директно е замесен в търговията с амфетамини и мащабна афера с амфетамини. Става въпрос за страшно много пари.“

Съдът отхвърли и граждански иск от 10 000 лева, който Румен Петков заведе срещу Юрген Рот за неимуществени вреди.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама