НОВИНИ


Днес изтече срокът за провеждане на консултации при кметовете за съставите на ОИК

0 3795 28.08.2023
Днес изтече срокът за провеждане на консултации при кметовете за съставите на ОИК
Днес изтече срокът за провеждане на консултации при кметовете за съставите на ОИК БГНЕС

Днес изтече срокът за провеждане на консултации при кметовете на общините с парламентарно представените партии и коалиции за състава на общинските избирателни комисии.


Съгласно Изборния кодекс и приетата хронограма за предстоящите местни избори на 29-и октомври, ЦИК назначава общинските комисии не по-късно от 50 дни преди изборния ден, тоест – до 8-и септември.

 

От ЦИК напомниха, че за разлика от другите видове избори, партиите, коалициите и инициативните комитети не внасят депозит за участие в изборите за общински съветници и кметове.

 

В случаите, когато е постигнато съгласие между участниците в консултациите, кметът на съответната община представя на Централната избирателна комисия писмено предложение за състав на общинската избирателна комисия. На това основание ЦИК назначи в последните дни ОИК в десетки общини.

 

На днешното си заседание, например, назначи комисии в общините Кърджали, Годеч, Котел, Долна Митрополия, Черноочене и други.

 

Също днес изтече и срокът, в който, когато не е постигнато съгласие между участниците в консултациите, кметът на общината изпраща на ЦИК направените от тях предложения за състав на комисията.

 

Ако обаче кметът на общината не е направил предложението до ЦИК за назначаване на ОИК, в срок до шести септември областният управител прави предложението въз основа на предложенията от проведените консултации при кмета.

 

ОИК встъпват в правомощията си на девети септември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама