НОВИНИ


Чиста ли е водата на Черноморието ни? Двете проби от полевия тест на Попския плаж показват различни резултати

3 4185 30.08.2023
Чиста ли е водата на Черноморието ни? Двете проби от полевия тест на Попския плаж показват различни резултати
личен архив

След притеснителните данни за замърсени плажове по Черноморие, в понеделник здравните власти и учени от Софийския университет направиха нова проверка, този път заедно.


В разгара на лятото за най-замърсени бяха обявени южния плаж в Приморско, заедно с Попския плаж в Царево, според проучване на Асоциация „Активни потребители“ и микробиолога д-р Сергей Иванов.

 

Плажът в Приморско не беше включен в демонстрацията в понеделник.

 

Резултатите от полевия тест на Попския плаж показват, че има по-голямо количество ешерихия коли. Има и друга проба, в която водата няма оцветяване и съответно няма по-голямо от допустимото количество ешерихия коли.

 

Резултатите обаче трябва да бъдат потвърдени от лаборатория.

 

„Това, което виждам е абсолютно доказателство, че тези тестове са неточни и неверни. Виждаме двете епруветки, които са взети от едно и също място, едната е синя, а другата е чиста. Това показва, че тестът е абсолютно неточен и неясен. Защо не взеха проби от Приморско?“, каза Николай Николов от Туристическата камара в Приморско.

 

„Това се отрази негативно. Една такава негативна новина, заляла публичното пространство няма как да не въздейства върху мисленето на потребителя“, каза кметът на Приморско Димитър Германов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама