НОВИНИ


След Нигер: Хунта свали властта в Габон

26 4609 30.08.2023
След Нигер: Хунта свали властта в Габон

Хунта свали властта в Габон. Това е поредният военен преврат в Африка, който се случва в рамките само на няколко месеца.


Висши военни съобщиха, че са взели властта от президента Али Бонго във видео по националната телевизия. По думите им държавният глава е бил поставен под домашен арест. Самият той направи изявление, в което призова държавите по света да реагират. Задържан е и синът му. Превратът е извършен под ръководството на шефа на президентската охрана. Границите на Габон са затворени.


Военната хунта обяви още, че анулира резултатите от изборите в събота, когато Бонго беше обявен за победител. Бонго е на власт вече 56 години. Превратът слага край на хегемонията му в Габон. 


Това ще бъде осмият преврат в бивши френски колонии в Африка през последните три години. В края на юли военна хунта свали демократично избрания президент Мохамед Базум. 


Миналата година обаче на континента бяха направени пет опита за преврат. Три завършиха с неуспех - Гвинея-Бисау, Гамбия и островната държава Сао Томе и Принсипи. Два преврата бяха успешни - в Буркина Фасо. 


През 2021 г. имаше шест опита за преврат в Африка, четири от които успешни.


Като цяло Африка е преживяла повече преврати от всеки друг континент. От 18 преврата, регистрирани в световен мащаб от 2017 г. насам, всички с изключение на един - Мианмар през 2021 г. - са били в Африка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама