НОВИНИ


Важно за животновъдите: Ускоряват процедурата за обезщетение на засегнати от зарази стопанства

0 4271 30.08.2023
Важно за животновъдите: Ускоряват процедурата за обезщетение на засегнати от зарази стопанства
личен архив

Процедурата за обезщетение на собствениците на животновъдни обекти, засегнати от заразно заболяване, се ускорява и подобрява. За целта са приети промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на собствениците на животни, засегнати от заразно заболяване, съобщиха от Министерски съвет.


Запазва се принципът на споделената отговорност между държавата и собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, чрез налагане на коефициент на редукция върху размера на обезщетенията, при неспазване на определени ветеринарномедицински изисквания от тяхна страна. С цел своевременно ограничаване и ликвидиране на възникналите огнища на заразни заболявания по животните с промените се намалява размерът на максималния коефициент на редукция от сегашните 75% до 40%.

 

Също така се съкращават и сроковете за извършване на епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване. Това ще доведе до навременно издаване на акт за дължимо обезщетение и изплащане на дължимите суми за умъртвени животни в засегнатите животновъдни обекти.

 

С измененията в Наредбата се променят и максималните размери на обезщетение за отделните видове животни, определени през 2020 г., като по този начин те ще отговарят на реалните икономически стойности.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама