НОВИНИ


Илиян Василев: Заради тол системата може да падне всяко правителство

4 5630 31.08.2023
Илиян Василев: Заради тол системата може да падне всяко правителство
Илиян Василев БГНЕС

”Заради парите за пътища падна предишното правителство, заради тол системата може да падне всяко правителство.” Това написа във Facebook Илиян Василев.


Вижте и цялата публикация:

 

"Помните ли скандалите около тол системата? Бях един от първите, които предупредиха, че това е схема за мащабно източване на публични средства. Знаете пътя - КАПШ, АПИ - политиците Борисов и Пеевски, изпълнителя Иван Мирински.

 

Нямаха никаква идея да решат проблем с финансирането на пътищата. Тогава приходите от винетки и такси бяха над 350 милиона лева. Похарчиха за абсурдната тол-система над 250 милиона лева, но забележете всичко критично важно остана в Австрия в КАПШ и сърверите и паролите, и контрола върху данните. Не довършиха критично важни звена - изобщо полуработа, но затова пълна корупция.

 

За капак, през ноември месец миналата година, служебните на Румен Радев - свежи в съучастието си в далаверата, засекретиха данните от тол система като национална сигурност - така за всеки случай да не би някой да се заинтересува. Тайна, държавна, я извадиш нещо на показ, я те осъдили за издаване на корупцията, защото тя е държавна тайна.

 

Имаше една Лилиана и един Мартин, които преди години предупредиха, че изходния код на софтуера, никога не е даван на българската страна. И от тогава прокуратурата ги разследва за изместване на оста на въртене на Земята.

 

КАПШ е дал една дискета от кумова срама уж нещо като код, но една стотна от това, което трябва да даде. Но, изненада, сегашният министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, днес повтори това което казаха Лилиана и Мартин - изходният код на тол системата тази прословута дискета, която реално не е целия изходен код е изчезнала и държавата няма никакъв достъп ни до сървери, ни до архивни данни, ни до пароли. Чужда компания държи ключовете към националната сигурност?!

 

Проблемът е огромен не само защото това е гавра и с националната сигурност и са нейното опазване - просто корупцията си върви при тази висока протекция - триото Борисов-Пеевски-Радев, По-големият проблем, че тол системата в сегашният си вид и пранги, ще става все по дефицитна - крадат повече, отколкото тя може да генерира. За това все по-малко пари ще идват от нея и все повече дотации ще трябват от държавния бюджет - за да могат от триото да си крадат.

 

Заради парите за пътища падна предишното правителство, заради тол системата може да падне всяка правителство. Вече не заради абсолютния размер на открадното, а заради мрежите на свързаност. Време е КАПШ да бъдат разследвани като компания замесена в международна корупция."
 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама