Четири фирми останаха без лиценз "Стара планина" заради наличието на соя в техните колбаси. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Близо две седмици продължи сагата около състава на продуктите, в които бе открита соя. Наложи се дори изследване в чужбина.
В момента, по желание на фирмите, се извършват повторни изследвания, с които да се установи количественото наличие на соя.
Министърът беше категоричен, че колкото и да е малко процентното съдържание на тази суровина, то е факт и самият замисъл на стандарта "Стара планина" се проваля. Любопитното в случая е, че въпросните фирми са същите фирми, пожелали налагането му.
Първоначално беше съобщено, че след като се провери количеството на соята в продуктите, може да не се стига до отнемане на лицензи, а само до тежки санкции.
Производителите отричат да са слагали соя като заместител на месо и твърдят, че е възможно в колбасите да има минимално количество следи от соя.
Продължават и съмненията от страна на клиенти относно количеството на месо в колбасите. В германски продукти на етикета ясно пише процентното съдържание на месо, а тук това все още не е възможно, възмущават се граждани.