ПОЛИТИКА


Ген. Атанасов видя преиграване в скандала с главсека на МВР

7 5900 02.09.2023
Ген. Атанасов видя преиграване в скандала с главсека на МВР

Бих казал, че специално главният секретар в оставка, а и президентството, преиграха в този конкретен казус. Съгласно член 105, ал. 2 от Конституцията - Министерският съвет осигурява обществения ред и сигурността в страната. Тази сфера на управление изисква доверие. След като няма доверие към този човек, той трябваше да си подаде оставката.


Това заяви пред Нова телевизия ген. Атанас Атанасов, съпредседател на “Демократична България”.

 

Повод за коментара му са сътресенията около поста на Петър Тодоров като главен секретар на МВР. Той стана повод за високо напрежение между изпълнителната власт и президентството, след като вътрешният министър Калин Стоянов поиска той да бъде отстранен и внесе мотиви в "Дондуков 2", но държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ, с който това да стане. Впоследствие Тодоров напусна поста си сам, а стана ясно, че негов наследник ще е заместникът му - Живко Коцев.

 

Атанасов бе категоричен, че Петър Тодоров не говори като бивш главен секретар, а дава политическа заявка. "Правителството и вътрешният министър нямат доверие на този човек. Управлението на страната е политика. Действаща политика. Има хора, които понякога се заблуждават, като смятат, че участвайки в управлението на страната - не се занимават с политика. Ще дам един пример. Аз бях директор на българското контрразузнаване по време на кабинета на Иван Костов с президент Петър Стоянов. В президентската кампания за изборите през 2001 година Георги Първанов изрази недоверие към мен. В неделя беше вторият тур на изборите, на които Първанов спечели изборите. Аз в понеделник подадох оставка, без да правя никакви обяснения, защото беше изразено недоверие към мен", допълни ген. Атанасов.

 

“Министерството на вътрешните работи трябва да бъде подредено и организирано, за да отговаря на основните предизвикателства пред тази институция. А именно осигуряване на обществения ред и сигурността. Имаме проблеми. Те са видни. Има толкова смъртни случаи, не може да се справят с мигрантите и какво ли не още друго. И това всичко е отговорност на главния секретар. Искам да обясня нещо важно. Главният секретар в Министерство на вътрешни работи няма нищо общо с главните секретари във всички други министерства. Това е висшата професионална оперативна длъжност в това министерство. Това е човекът, който за организиране на оперативната работа има повече правомощия от министъра. Така че правителството, което изпълнява политиките, което е избрано за това да осигурява обществения ред, трябва да работи с хора, на които има доверие", допълни Атанасов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама