СВЯТ


Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници

0 4713 05.09.2023
Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници
БГНЕС

Франция е започнала преговори с представители на армията на Нигер относно изтеглянето на свои военни части от африканската страна след военния преврат през юли, съобщи в. ”Монд”, цитиран от Ройтерс.


Към момента не е известно нито колко френски войници ще напуснат Нигер, нито кога, уточнява "Монд". Вестникът се позовава на няколко осведомени анонимни френски източници. Преговорите не се водят с лидерите на пуча, а с офицери от редовната армия, с които Франция си сътрудничи от доста време, допълва изданието.

 

След военния преврат бившият колонизатор на Нигер – Франция, информира, че преустановява военното си сътрудничество и прекратява доставките на каквато и да е помощ за страната.

 

Досега Париж отказваше да реагира на призивите на пучистите в Ниамей да изтегли своите 1500 войници, които се намират в Нигер, като продължаваше да признава за законен държавен лидер демократично избрания държавен глава Мохамед Базум, поставен от превратаджиите под домашен арест.

 

Ройтерс прави уговорката, че не е получила отговор на запитването си до френското министерство на отбраната относно информациите за преговорите, публикувани от "Монд".

 

В събота десетки хиляди демонстранти се събраха пред френска военна база в столицата на Нигер – Ниамей, с искане френските войници да напуснат страната им.

 

Според "Монд" е възможно някои от френските войници, сега в Нигер, да бъдат преместени на друго място в региона, например в Чад, докато други може директно да се приберат във Франция. Изтегляне от Нигер обаче би било удар по френското влияние в тази част на Африка, след като Франция  вече изтегли военните си части от Мали, където се настаниха руски наемници.

 

Нигер беше партньор на Франция и САЩ в сферата на сигурността. Двете западни държави използваха африканската страна като база за борба с ислямистката агресия в регионите от областта Сахел в Западна и Централна Африка.

 

За преговорите на Франция с нигерската армия предаде и Франс прес. Целта на разговорите била "улесняване на придвижването на френските военни ресурси" в страната след военния преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, съобщават за АФП близки до министъра на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама