НОВИНИ


След скандали и руски натиск лош старт за българките на световното по шах в Полша

6 11548 07.09.2023
След скандали и руски натиск лош старт за българките на световното по шах в Полша

Т.нар. представителен отбор на България стартира неубедително участието си на Световното първенство за жени в Полша. Сглобеният по твърде скандален начин национален тим направи равенство и загуба в първия състезателен ден на шампионата в град Бидгошч.


Българките са в състав: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева. Те едва се добраха до 2:2 точки срещу сборния отбор на Америка в първия кръг, а след това отстъпиха с 0:4 пред националките на САЩ, което се счита за провал, според експерти.

 

Срещу отбора на двата американски континента единствения успех постигна Виктория Радева, която на четвърта дъска с черните фигури победи парагвайката Дженифър Перес. На първа дъска с белите бившата световна шампионка Антоанета Стефанова отстъпи на кубинката Лисандра Ордас, а на втора и трета дъска Гергана Пейчева и Белослава Кръстева направиха трудни ремита съответно с перуанката Дейси Кори и кубинката Йерисбел Миранда. 

 

Във втория кръг българките бяха направо сразени от американския отбор в състав Алис Лий, Татев Абрамян, Ани Ван и Атуса Пуркашиян с 0:4, което позволи на САЩ да поведе в класирането в група "В" с максималните 4 точки. Също с 4 точки е и отборът на Китай, следван от домакина Полша с 2 точки, сборния отбор на Америка и България с по 1 точка. Германия е без актив засега.

По-късно днес ще се изиграят третият и четвъртият кръг от турнира, като в тях България ще срещне последователно Китай и Полша.

В група "А" водач е отборът на Казахстан с 4 точки, следван от Грузия, Индия, Украйна и Франция с по 2 точки и Египет с 0.

По регламент първите четири отбора от всяка от двете групи се класират за четвъртфиналите.

 

В световното отборно първенство по шахмат за жени участват 12 отбора, разделени в две групи по шест. Времето за игра е 45 минути + 10 секунди на ход.


Налага се да припомним, че преди Световното първенство, единствената лицензирана федерация в България БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Тимът трябваше да се води от Нургюл Салимова, която е в блестяща форма в момента, доказала го в битката за Световната купа само преди две седмици, където игра финал. Логично бе тази селекция да ни представлява и в Полша.

 

Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни + 2 резерви. След като имаше потвърждение от 6 от състезателките, БФШ 2022 определи за треньор на отбора, гросмайстор Владимир Димитров. С решение на Управителния съвет бе определена система от премии за състезателките в зависимост от класирането им, която при шампионска титла надвишаваше 100 000 лева". Всички изисквания бяха изпълнени прецизно от БФШ 2022.

 

И тук отново се намесиха руски интереси, диктувани от ръководството на ФИДЕ в лицето на руснака Аркадий Дворкович. От централата не позволиха да бъде подадена директна заявка от лицензираната българска федерация, като посочиха назначената от Двокрович Временна комисия да състави отбор за световното за жени. Това освен, че е груба намеса в дейността на родния шах, е и опит да се лишим от най-добрите състезателки и съответно от призово място. Нещо повече, оказа се, - според дейци на шахмата, - че секретарят на въпросната комисия Георги Градев е изпращал до състезателките писма с ултимативен текст, за да склонят да играят при условията на комисията. Никой не знае кой и как се финансира тяхното участие, нито става дума за евентуални премии.

 

Оказва се, че от комисията до ФИДЕ е подадена заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022. В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година доказан талант Надя Тончева. Реално извършено отбиване на номера, а българският женски шахмат е лишен от възможност да покаже своите истински възможности.

 

Участието на Антоанета Стефанова едва ли ще спаси нашите от проблемите пред тях, тъй като тя напоследък се забърква повече в политически игри и интриги, отколкото да влага усилия в развитието и бъдещето на древната игра в България. Тожва е жалко, защото преди време тя бе гордост за страната, но днес има много въпросителни за ролята й в прокарването на руски интереси...

 

„За тези действия е уведомено Министерството на младежта и спорта, както и ръководството на международната федерация. Отговорността за безобразията, които се извършват с благословията на няколко чужденци и сътрудничеството на техните български протежета, е огромна. Нанася се тежък удар върху българския шахмат", споделят от БФШ 2022.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама