НОВИНИ


Заринат под пясъка отходен канал разкри бедствието по Южното Черноморие

0 12084 07.09.2023
Заринат под пясъка отходен канал разкри бедствието по Южното Черноморие
Метео България, Владимир Пачеджиев

Заринат под пясъка отходен канал разкри бедствието по Южното Черноморие. Снимката, на която се вижда купчина камъни, се разпространява от вчера в социалните мрежи. 


Твърди се, че отходната тръба се намира в плитчината на плаж “Хармани” в Созопол. Именно той бе посочен като най-чист в изследването на “Активни потребители” за нивата на замърсяване на морската вода. Според тях 41 пъти над нормата бе замърсяването на Попския плаж в Царево. Изследването предизвика огромен скандал между “Активни потребител”, няколко министерства, здравните инспекции и туристическия бранш. 


.

Под камъните се виждат оцветени и замърсени води, а очевидци твърдят, че се носи и силна и неприятна миризма. Предполага се, че до момента купчината камъни е била зарита под пясък, отнесен от наводнението по Южното Черноморие. 

 

Вчера Лена Бориславова от ПП, бивш началник на кабинета на премиера Кирил Петков, показа сходни кадри - от плаж "Атлиман" край Китен, където също се появиха огромни тръби. Снимки от мястото също взривиха социалните мрежи.


.

.

.

По време на изслушване в ресорната парламентарна комисия на въпрос от депутат от "Възраждане" МОСВ заяви, че казусът се проверява. Министър Юлиан Попов посочи, че служители на РИОСВ и Басейнова дирекция ще се заемат със случая. Министърът потвърди, че ще бъде направена проверка и дали тръбите на "Атлиман" не са прикачени към незаконни канали за изпускане на отпадъци от нерегламентирани шахти на хотели и ресторанти.

 

Медията ни е изпратила запитвания ангажираните с чистотата на водата по Черноморието министерства, за да разберем дали са наясно с тези казуси и докъде са стигнали проверките.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама