НОВИНИ


Масово у нас карат без Гражданска отговорност

6 4467 19.10.2010
Масово у нас карат без Гражданска отговорност

Близо 700 000 автомобила у нас са без застраховка “Гражданска отговорност”, твърдят от Националното бюро „Зелена карта”.



България е на последно място по обхват на „Гражданска отговорност” в ЕС, каза Атанас Ставрев, председател на бюрото. По думите му това е потенциален застрахователен риск. Той прогнозира, че Брюксел ще задължи България по някакъв начин да повиши обхвата на задължителната застраховка.

Към 15 юли процентът на незастрахованите спрямо всички регистрирани моторни превозни средства (МПС) е бил 21.33%, а към 30 септември – малко над 22%. Това означава спад на застрахованите коли и обхватът им вече е под 80%, заяви Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

Намаляването на обхвата на задължителната „Гражданска отговорност” под 75% е минимум, който вече е нетърпим. Според Богоев все още Европейската комисия не е реагирала официално на новите данни. От КФН се надяват процентът да се повиши, за да не се стига до крайни действия. Застрахователите смятат, че спадът в задължителното застраховане на колите няма да е проблем за приемането ни в Шенген, но е възможно въпросът да бъде поставен от страна на ЕК.

Крайното действие, който може да предприеме Европа, е да спусне бариерите пред българските автомобили, и всеки автомобил да бъде проверяван за задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, каза още Борислав Богоев. В навечерието на приемането на България в ЕС обхватът на застраховката стигна 95%, като сключването на полиците бе придружено от смяната на регистрационните табели.

От август 2007 година до септември 2010 г. са настъпили 295 пътни произшествия с незастраховани български автомобили в чужбина. Най-голямата щета е била за 2 млн. лева – катастрофа в Гърция с четирима загинали.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама