НОВИНИ


Митничари на детектор на лъжата

6 5046 19.10.2010
Митничари на детектор на лъжата

Седмина митничари са били разпитани вчера на детектор на лъжата заради крупния обир в склад на аерогара София.



Това научи “Труд” от запознати с разследването. До момента не бил засечен нито един за участие в наглия удар на крадците, пише вестникът. Възможно е до два дни на полигарфско изследване да минат още чиновници от други служби на летището. Както писа вчера “Труд”, в нощта срещу понеделник бандити разбили две стени на митническия склад и от три метални каси задигнали над 370 кг сребро, 16 кг злато и 1,8 кг платина, задържани по две следствени дела срещу Леярите. Стойността на плячката по пазарни цени е за около 1,5 млн. лв. Сигнално-охранителната техника (СОТ), свързана към Отдел “Сигнално-охранителна дейност” (СОД) на полицията (виж вдясно), не е била включена. Данните сочели, че алармата била деактивирана към 19 ч в неделя с въвеждането на необходимия код. По-късно тя не е била пускана.

“Има определени насоки при разследването на обира. Непускането на СОТ-а е дало възможност вътре да се разбиват стени и да се влезе в помещението. Колегите работят много активно, вървим към дадени насоки, но към момента не искам да извеждам определени лица”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Три версии - все за “вътрешен човек”

Три са основните версии, по които работят криминалиститеот Първо столично РПУ и СДВР. Главната е за обир, подпомогнат пряко от митничари или хора от други служби на летището, знаели кода на алармата и имали достъп до зоната, в която са помещенията. Втората хипотеза е за непряко участие - само с информация. Особено любопитна е третата версия - за инсценировка. Опитни ченгета допускат, че е бил приложен един от най-старите склададжийски трикове. Не се изключва стотиците килограми среброто, злато и платина да са били откраднати още преди да бъдат оставени в касите на склада - през август т. г. И до неделя да са фигурирали само по документи. Така задачата на апашите е била да проникнат в сградата, да пробият дупки в стените, да отворят вратите на касите и да избягат, без да им се налага нищо да изнасят.

Друг вариант на инсценировка е, ако благородните метали са били изнасяни незабелязано и по-малко - по 2-3 кг на ден. Докато настъпи моментът да се пробиват стени и да се вика полиция.

Прикрили следи с уиски

Крадците са разливали уиски по подовете, за да прикрият следите си. Взимали бутилки от кашоните, задържани на митницата. Личало си, че кражбата е била целенасочена - те се интересували само от ценните метали, а не от плазмените телевизори, лаптопи, цигари или други стоки в помещението. Полицаите повикали на огледа следови кучета, но от силните алкохолни пари, четириногите само си подобрили настроението, без да стигнат доникъде. До вчера криминалистите нямали отговор как са били пренесени и товарени незабелязано толкова килограми метал. Някои били убедени, че за целта са били докарани или електрокар, или хидравлична количка за палети. Не се знаело също с какъв автомобил заминала плячката. Около 400 кг метал можели да се натоварят и в лека кола. Но тя щяла да “клекне” и да е подозрителна на пътя. Смята се, че са били използвани микробус или камион. По пътищата към летището има камери, снимащи превозни средства, записите им също са иззети. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама