НОВИНИ


Евгений Кънев: Чудя се за колко българи речта на Фон Дер Лайен представлява интерес

25 8018 13.09.2023
Евгений Кънев: Чудя се за колко българи речта на Фон Дер Лайен представлява интерес
Евгений Кънев

Чудя се за колко хора речта на Фон Дер Лайен представлява интерес. Дори по-голям от “речта” на Делян Пеевски.След повече от 17 години в ЕС, той все така продължава да е Брюксел, еврофондове, бюрократите или просто “ТЕ”.


А речта си заслужава - наистина човек, който си позволи да вдигне поглед от джоба към небето ще почувства гордост, че неговата страна е част от най-великия, хуманния и достойния политически експеримент на човечеството. Където доминират ценностите на върховенство на правото, свободата на словото, правата на човека и на малцинствата, закрилата на частната собстеност, тайната на кореспонденцията и на неприкосновеността на човешкото достойнство и личност.

 

Да, всички тези ценности са и в нашата Конституция - но дали са станали ценности на повечето българи? Или съветските ценности на колектива, подчинението на вожда и силния на деня, лъжата и измамата като начин за прогрес, на мъжкото единоначалие все пак преобладават?

 

Кога българите ще разберат смисъла, причината, функцията и целите на ЕС?

 

Кога в училищата ще изчезне Съветският учителски манталитет и гражданското образование ще е не просто предмет, а канава на цялото преподаване как се става гражданин, знаещ не само своите права, но и задължения към обществото?
7

Кога ще имаме политици, които категорично се водят в своите действия само от европейските ценности, говорят като европейци, държат се като европейци.

 

Т.е като онези достойни българи, които изчезнаха след 9.9.1944 г?

 

Евгений Кънев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама