НОВИНИ


ЕК съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна

3 4338 15.09.2023
ЕК съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ, предаде БТА.


След края на този срок Украйна се съгласява да приложи мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се отбелязва в съобщението.

 

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани доскоро от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са постигнали консенсус Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки. От утре украинската страна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

 

ЕК ще се въздържа от налагане на рестрикции, докато мерките на Украйна са в сила и работят ефективно, се посочва още в съобщението.

 

Припомняме, че Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама