НОВИНИ


Преглед на кола само след платени всички данъци

14 5306 21.10.2010
Преглед на кола само след платени всички данъци

От догодина дори минаването през годишен технически преглед на колата да става само ако собственикът покаже бележка от общината, че си е платил данък сгради, такса смет и не й дължи нито лев



Това предвиждат промени на Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на финансовото министерство, пише 24 часа. Сега това изискване важи за всяка продажба или прехвърляне на автомобил. С по-солен данък догодина ще се облагат колите с мощност над 149 киловата. Общините ще решат колко да е точният размер на ”данък лукс”за мощни коли. Законът ще ги задължи той да е в диапазона от 3,30 до 7,38 лв. за всеки киловат над 149.

По сметки на експерти това означава, че налогът за нова мощна кола ще е над 1000 лева. Данъкът за колите да се плаща на 2 вместо на 4 равни вноски, както досега, предвиждат промените. Запазва се отстъпката от 5% при плащане накуп. Също от 1 януари догодина общините да определят размера за данък сгради не в досегашния интервал от 0,1 до 2,5 промила върху данъчната оценка, а от 0,1 до 4,5 промила, предлагат от финансите. Това означава, че е възможно, ако общински съвет реши, да вдигне сегашните размери на налога за имотите с 80%

Пак от 2011 г. имоти с данъчна оценка над средната за съответната община да се облагат с данъка за останалите жилища, но завишен с 30%, пише в проекта. Предвидена е и формула за пресмятане на средната данъчна оценка за община, която ще се одобрява от общинския съвет и ще се обявява на сайтовете до 1 март всяка година.

Данъчни експерти сметнаха, че по нея всяка нова къща в община с преобладаващо стари и малко на брой имоти ще плаща данък лукс. В същото време в баровски квартали соленото облагане за богати собственици ще засегне по-ограничен брой къщи, защото там средната оценка за общината е по-висока. Предвижда се данък сгради също да се плаща не на 4, а на 2 равни вноски или накуп, но без отстъпка от 5%.

Срокът кметовете да гласуват нови местни данъци е 31 януари. Ако това не стане, ще важат действащите към 31 декември 2010 г. Общините да имат право да запорират и продават на търг имоти, движими вещи и ценно имущество на длъжници, предвижда проектът. Хората със свободни професии, които плащат патентен данк, да дължат по-високия, ако практикуват два занаята, за които се плаща този налог. Ако обаче практикуват три, облекчението не им се полага, е записано в проекта. (24 часа)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама