НОВИНИ


Явор Божанков: Без конституционна реформа няма нито Шенген, нито еврозона

4 4459 21.09.2023
Явор Божанков: Без конституционна реформа няма нито Шенген, нито еврозона
Явор Божанков

Ако няма конституционна реформа, няма да има нито Шенген, нито еврозона. „Никой няма да приеме България в Шенген, ако не дадем сигурни гаранции. Това заяви депутатът от ”Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Явор Божанков в ефира на БТВ.


Няма коалиционно споразумение затова не е коалиция. И ГЕРБ и ДПС разбират в какъв момент се намира България. Шансът в живота на един политик да остави името си до събитие като приемането на страната в Шенген и еврозоната е един път, каза още той.

 

Единствената сигурна гаранция е реформа на ниво Конституция“, подчерта Божанков.

Той коментира и оставката на ген. Атанас Атанасов като председател на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, категоричен е Божанков.

 

Ген. Атанасов подаде оставка и това е ясен знак, че по отношение на реформата в службите ние няма да бъдем пасивни. Убеден съм, че е получил подкрепа, която впоследствие е оттеглена. Това е предпоставка за неговата оставка, отбеляза Божанков.

 

Ние направихме редовно правителство с втора опция. Всеки един законопроекът го договаряме с ГЕРБ, иначе няма мнозинство. Ако имахме коалиционно споразумние всичко би било по-ясно. Едно министертво за ГЕБР, едно за ПП-ДБ. Ако не бяхме съставили този кабинет, алтернативата беше да имаме служебен кабинет на президента Радев. Щяхме да гледаме как приемат Румъния в Шенген. Голята ни цел за съдебна реформа нямаше да стои на масата за разговори, каза още депутатът от ПП-ДБ.

 

Всеки текст, всеки законопроект е обект на трудни и сложни разговори. На преговорите се случва едно, в зала друго. Това е по-демократично от предишното управление, когато Борисов управляваше според настроението си. Сега Борисов не управлява. След петите поредни избори, имахме алтернатива да отидем на шести избори, допълни още Явор Божанков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама